Helyi gazdaság

2011.10.19. 07:27

Leminősítette Spanyolországot a Moody s

London, 2011. október 19., szerda (MTI) - Egyszerre két fokozattal rontotta Spanyolország kormánykötvény-adósságának osztályzatát a Moody s Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a spanyol gazdaság változatlanul érzékeny a piaci stresszre és az ezzel járó eseménykockázatokra.

London, 2011. október 19., szerda (MTI) - Egyszerre két fokozattal rontotta Spanyolország kormánykötvény-adósságának osztályzatát a Moody s Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a spanyol gazdaság változatlanul érzékeny a piaci stresszre és az ezzel járó eseménykockázatokra.

A nemzetközi hitelminősítő kedd éjjel, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Aa2"-ről - az "Aa3" fokozat kihagyásával - "A1"-re süllyesztette a hosszú futamú spanyol szuverén kötvényadósság besorolását, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Spanyolország adóskockázati besorolásait nem egészen két hét alatt mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő rontotta. Október 7-én a Fitch Ratings, egy hétre rá a Standard & Poor s jelentette be a spanyol adósosztályzatok leminősítését. A Fitch szintén két fokozattal minősítette vissza Spanyolországot, de a spanyol besorolások mindhárom cégnél változatlanul a magasan elsőrendű befektetői kategóriában vannak.

A Moody s a kedd éjjeli leminősítéshez fűzött londoni elemzésében kiemeli: azóta, hogy júliusban felülvizsgálat alá vette a spanyol besorolást, nem merült fel hiteles javaslat az euróövezeti szuverén adósságválság megoldására, és "egyébként is mindenképpen időbe telik", amíg sikerül teljes mértékben helyreállítani a valutaunió politikai kohéziójába és növekedési kilátásaiba vetett bizalmat. Mindeközben Spanyolország a nagy szuverén hitelfelvételi igény, valamint a banki és a vállalati szektor magas külső eladósodottsága miatt továbbra is érzékeny a finanszírozási stresszhelyzetekre.

Az elemzés szerint a spanyol gazdaság növekedési kilátásai is romlanak. A Moody s közölte, hogy 2012-re "a legjobb esetben is" mindössze 1 százalékos spanyol GDP-pluszt vár a korábban általa valószínűsített 1,8 százalékos növekedés helyett. A hitelminősítő szerint a rontott növekedési prognózisra is lefelé mutató kockázatok hatnak.

A Moody s hozzátette: a következő évekre is "igen szerény", átlagosan 1,5 százalék körüli éves növekedéseket jósol a spanyol gazdaságban.

A cég elemzése szerint az alacsonyabb növekedési ütem még nehezebbé teszi az "amúgy is ambiciózus" spanyol költségvetési célok elérését. A hitelminősítő arra számít, hogy a spanyol államháztartási hiány az idén és jövőre is a kitűzött cél felett lesz.

A háznak az elemzés szerint különösen a regionális spanyol önkormányzatok finanszírozási helyzetével kapcsolatban vannak "súlyos aggályai".

A Moody s az utóbbi időben sorra jelenti be a negatív hitelminősítői lépéseket az euróövezeti országokkal kapcsolatban.

A cég a hónap elején agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal rontotta Olaszország kormánykötvény-besorolását, egyebek mellett az Olaszországhoz hasonlóan nagy adósságokkal küszködő euróövezeti országok növekvő hosszú távú finanszírozási kockázataira hivatkozva.

A Moody s "Aa2"-ről - a köztes "Aa3" és "A1" fokozatok kihagyásával - "A2"-re süllyesztette az olasz szuverén kötvényadósság osztályzatát, és az új besorolásra is negatív kilátást hagyott érvényben.

A múlt hónap végén a Standard & Poor s is leminősítette Olaszországot, arra a véleményére hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai, és ezen az olasz kormány által tervezett reformok sem javítanak sokat.

A Moody s a minap leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Belgium hazai és külső szuverén kötvényadósságainak "Aa1" szintű, egyébként magasan elsőrendű besorolását is.

Ezt a lépést a hitelminősítő - a meredek olasz leminősítéshez hasonlóan - azzal a véleményével indokolta, hogy érdemben nőttek a nagy adósságokkal küszködő euróövezeti országok, köztük Belgium hosszú távú finanszírozási kockázatai a valutauniós szuverén adósok és bankok nagybani finanszírozási környezetének tartós ingatagsága miatt, amelyet az euróövezeti szuverén adósságválság okoz. Emellett az euróövezeti bankrendszerrel szembeni kihívások, a valutauniós országok egy idejű költségvetési megszorító intézkedéseinek szükségessége, valamint a világgazdaság növekedési kilátásainak gyengülése kockázatokat jelent az olyan kis és nagyon nyitott gazdaságokra, mint Belgium - állt a Moody s elemzésében.

- MTI, Kertész Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!