Friss hírek

2007.12.05. 12:15

ÚSZÁS: Nem sikerült Kovács Ágiék vérvétele

<p>Nem tudtak vért venni a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ellenőrei kedden Kovács Ágnestől és Cseh Lászlótól - mondta el a Független Hírügynökségnek Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke. A vizsgálat nem a sportolók miatt, hanem a vérvételre használt csövek miatt hiúsult meg.</p>

Gyárfás közlése szerint, a két sportoló maximálisan eleget tett a kéréseknek, Kovácsot ugyanis háromszor, Cseh Lacit pedig kétszer szúrták meg, a vérvételre használt eszközök azonban nem működtek megfelelően. A szabályok értelmében egy versenyzőnél csak háromszor próbálkozhatnak a vérvétellel az ellenőrök, így kedden a sokadik sikertelen eset után abbahagyták a vizsgálatot. A sikertelen vizsgálat végén az ellenőrök felvették a jegyzőkönyvet, majd távoztak.

Kovács Ágitól október végén sem tudtak mintát venni az ellenőrök, akkor a sportoló nem tudott elég vizeletet adni. Kovács egy találkozóra sietett, ezért aláírt egy papírt miszerint megtagadta a vizsgálatot. A mintaadás megtagadása dopingvétségnek minősül, ezért a MACS november elején kedeményezte a versenyző fegyelmi vizsgálatát és újra mintát vettek Kovácstól. Az úszószövetség november 15-én felmentette Kovács Ágit, egy héttel később pedig kiderült, hogy nem volt doppingszer a szervezetében.

A MACS kedd délután a Hajós Alfréd uszodában is ellenőrzést tartott, ahol vért vettek Gyurta Dánieltől is. A fiatal tehetségnek még szülői engedély kellett volna a vizsgálathoz, mivel még nem múlt el 18 éves. Edzője azonban, hogy még a doppinghasználat látszatát is elkerüljék, engedélyezte a vizsgálatot, amely rendben meg is történt - mondta el Gyárfás Tamás.

Gulyás László, a MACS szóvivője a Független Hírügynökségnek elomdta: kedd reggel egy hibás sorozatot használtak a vérvételi csövekből, a sikertelen próbálkozások után azonban úgy döntöttek, nem kínozzák tovább a sportolókat. Délután egy másik ellenőrcsapat már jól működő eszközöket vittek magukkal. A Hajós Alfréd uszodában így hét próbálkozásból hétszer sikerrel is jártak a MACS ellenőrei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!