Magyarország

2008.09.28. 20:33

Tudhatják, kiket hallgattak le

<p>Pontosan tudni lehet, hogy kiket hallgatott le a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat az elmúlt hetekben kirobbant lehallgatási botránya kapcsán.</p>

A sajtóban napvilágot látott értesülések, melyek arról szólnak, hogy nem bizonyítható, hogy az UD Zrt. ügyében nyilvánosságra került lehallgatási anyagokban a beszélgetés két részvevője közül ki volt a lehallgatott, tévesek. Balajti László dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) főigazgatója erről vasárnapi közleményében ír. Azokkal szemben, akik hamis vádakkal illetik ebben az ügyben a szolgálatot, az NBSZ megteszi a szükséges jogi lépéseket.
Mint arról már beszámoltunk, Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője egy korábbi nyilatkozata szerint törvénysértést követett el a Gyurcsány-Szilvásy-Draskovics-féle, kommunista időket idéző hálózat, amikor - nem először - ellenzéki képviselőket hallgatott le és próbált alaptalanul besározni. A szóvivő szerint, ha a titkosszolgálat képviselőket hallgat le, azzal nem egyszerűen törvényt sért, hanem az "egész demokrácia ellen vét". Szijjártó szerint a történtek nem maradhatnak komoly jogi és politikai következmények nélkül.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) főigazgatójának vasárnapi nyilatkozatából kiderül, hogy az NBSZ, illetve a rendőrség és az ügyészség is tudja, kik voltak a lehallgatottak. Balajti László közleményében azt írja: az az országgyűlési képviselő, akinek arról van információja, hogy az NBSZ lehallgatta, feljelentést tehet a nyomozó ügyészségnél, sőt, ez kötelessége is. Az ügyészség, mely a nyomozást felügyeli és betekinthet az iratokba, meg tudja állapítani, hogy kiket hallgattak le és közülük ki volt, akinek a telefonjára megkérték a lehallgatási engedélyt. Vagyis az ügyészség a feljelentőnek válaszolni tud: őt hallgatták le, vagy sem. A közlemény kitér arra is, hogy az NBSZ-nél rögzített adatokba nem lehet belenyúlni, ezek zárt rendszerben készülnek, letörölhetetlenek és utólag megváltoztathatatlanok.

Balajti László pontosan így fogalmaz: "Az elmúlt napokban a sajtóban több olyan feltételezés látott napvilágot, amely szerint nem bizonyítható, hogy az UD Zrt ügyében nyilvánosságra került lehallgatási anyagokban a beszélgetés két részvevője közül ki volt az, akire a lehallgatás irányult, ki volt a lehallgatott. Alábbi nyilatkozatomban, mint a törvényes lehallgatásra jogosult szervezet vezetője, ezt kívánom világossá tenni:

1. A lehallgatási anyagok az NBH-tól átkerültek a rendőrségre, onnan pedig az ügyészségre. Az anyagokat az ilyenkor kötelező dokumentumokkal adják át. Ezekből kitűnik - minden egyes lehallgatott beszélgetés esetében - az időpont, a hívó és hívott fél, az és hogy kinek a készülékére engedélyezték - a törvényi rendelkezésnek megfelelően - a lehallgatást. Ettől függetlenül a telefon szolgáltató cég saját híváslistával rendelkezik.

2. Az NBSZ-nél rögzített adatokba nem lehet belenyúlni, ezek un. zárt rendszerben készülnek, letörölhetetlenek és utólag megváltoztathatatlanok. Azok akik valaha irányították a nemzetbiztonsági szolgálatokat ezzel tökéletesen tisztában vannak..

3. Ha bármelyik ez ügyben nyilatkozó országgyűlési képviselő adatokkal rendelkezik arról, hogy lehallgatta az NBSZ, akkor kötelessége feljelentést tenni a nyomozó ügyészségnél. A törvényességi felügyeletet ellátó ügyész ezt követően az NBSZ- nél meggyőződhet arról, hogy kiket tettek fel ebben az ügyben lehallgatásra, illetve ezzel kapcsolatban meggyőződhet arról is, irányult-e lehallgatás képviselők ellen.

4. Az NBSZ azokkal szemben, akik ezzel kapcsolatban hamis váddal illetik, meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!