Helyi közélet

2015.05.13. 22:25

"Olyan ez, mint a munkatábor"

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több órát gyalogolnak, hogy dolgozni tudjanak. De nem mindenki bírja.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több órát gyalogolnak, hogy dolgozni tudjanak. De nem mindenki bírja.

– Lehetetlen körülmények között kell végezniük a közmunkát az embereknek az egyik községben, szinte munkatáborban érzik magukat – jelezte egyik olvasónk, és ezt erősítette meg az egyik hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó egyesület is. Kérték, a település nevét ne írjuk meg, mert a közmunkások attól félnek, hogy elbocsátják őket, ha panaszkodni mernek.

Órákat gyalog

A legnagyobb problémájuk, hogy 1–1,5 órát kell gyalogolniuk a munkahelyükre, majd onnan haza. Ez a fiataloknak nem okoz gondot, de az idősebbeknek igen. Ráadásul a gyalogutat a munkaidőn túl kell megtenniük, így már hajnalban kelniük kell. Az önkormányzatnál azt a választ kapták, hogy menjenek biciklivel. Csakhogy a nagy szegénységben élő embereknek nincs biciklijük. Olvasónk arra gyanakszik, hogy talán a polgármester azt akarja, az emberek mondjanak fel a nehéz körülmények miatt. De más problémáról is beszámolt: például arról, hogy hónap végén már nincs a családoknak pénzük ennivalóra, így egész nap éhen dolgoznak az emberek. De az is előfordult, hogy a közmunkások munkaruhájának az árát a bérből vonta le az önkormányzat.

Falubusszal

Mit mondanak a jogszabályok a felvetett problémákról? – kérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. Kérték, írásban küldjük el kérdéseinket. Mi ezt megtettük, várjuk a válaszokat. De addig is szerettük volna megtudni, milyen szabályok vonatkoznak a közfoglalkoztatásra. Ezért Kiss Péterhez, Ináncs polgármesteréhez fordultunk, hiszen az általa vezetett településen évek óta sikeresen működnek a különféle közmunkaprogramok, jelenleg több mint 160 embert foglalkoztat az önkormányzat ily módon.

A polgármester elmondta: a munkába történő eljutást a munkavállalónak kell megoldania. Azonban ha túl messzire kell mennie (például egy másik településen kap valaki közmunkát), akkor azt falubusszal meg szokták oldani.

Ha a falu határain belül, de a földeken van a munka, és nincs olyan szállítóeszköz, ami a földúton is tud közlekedni, akkor az emberek gyalog vagy biciklivel mennek ki.

A munkát azonban általában úgy szervezik az önkormányzatok, hogy munkaidőbe a földekre való kijutás is beleférjen.

Az éhséggel kapcsolatban Kiss Péter megjegyezte: az önkormányzat nem oszthatja be az emberek pénzét.

Az a tapasztalata, hogy egyes családok, amikor megkapják a fizetést, akkor 3 napig mindenfélét megvásárolnak, hónap végén pedig nincs mit enniük. Itt mindenképpen a beosztás segíthet.

A polgármester elmondta azt is: a munkaprogram pályázatában lehetett igényelni forrást a munkások szállítására is. Ha ezt nem tette meg valamelyik önkormányzat, utólag már nehéz erre forrást szerezni.

„Nem cél a felmondás”

Kiss Péter jelezte: egyik polgármesternek sem lehet az a célja, hogy a közmunkások felmondjanak, hiszen a pályázatban részletes tervet kellett készíteni, hogy milyen munkára mennyi embert kíván foglalkoztatni az önkormányzat. Ha ez nem teljesül, a támogatást visszavonják. Hozzátette: védőruhára és munkaruhára is kaptak forrást az önkormányzatok, ha azt a pályázatukban feltüntették. Az azonban előfordulhat, hogy ha valamelyik közfoglalkoztatott idő előtt felmond, akkor munkaruhája árának időarányos részét visszavonják a béréből.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában