Friss hírek

2009.09.22. 15:14

Halottnak nyilvánították az újlipótvárosi warezkirályt - Index

<p>Egy Romániában készült halotti bizonyítvánnyal mentették ki az eljárásból az újlipótvárosi warez-szerver ügy elsõszámú gyanúsítottját - írja az Index.</p>

A portál által megkeresett védõügyvédek szerint csak kishalak ülnek az áprilisban kezdõdött warezügyben, a bûncselekmény kulcsfigurája külföldre szökött, majd családja egy Romániában kiállított halotti bizonyítvánnyal kimentette õt az eljárásból. Az öt hónapja lefoglalt mintegy 250 terabájt adathordozó vizsgálatát még meg sem kezdte a rendõrség, egy éppen ilyen vizsgálatokra szakosodott igazságügyi informatikai szakértõt viszont elõzetes letartóztatásba helyeztek, mert úgy tûnik, hogy bennfentes információkkal segítette warezrazziák célszemélyeit. A rendõrség nem nyilatkozik az ügyben.

Az Index azt állítja, hogy a külföldre szökött és késõbb Romániában halottá nyilvánított férfi júniusban egy blognak nyilatkozott és azt mondta, hogy a razzia napján "rendõr kollégától" kapott fülest, majd a laptopján "forró rendõrségi ügyekrõl" magával vitt adatokkal nyíltan megzsarolta a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI).

Az NNI az internetes portálnak nem cáfolta, hogy még meg sem kezdték a lefoglalt adathordozók vizsgálatát. Azért késlekednek, mert az eredeti, bizonyítékként használt merevlemezeket nem lehet kiadni szakértõi vizsgálatra, az adatmásoláshoz pedig egy több mint tízmillió forint értékû hardverre volna szükség. Mindezek mellett a szakértõi díj is hasonló nagyságrendû volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!