Helyi közélet

2012.01.12. 17:24

Drasztikus elbocsátások a közszférában

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több mint 6700 álláshely szűnik meg a közszférában a kabinet döntése értelmében.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több mint 6700 álláshely szűnik meg a közszférában a kabinet döntése értelmében.A létszámleépítésről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg. A legtöbb dolgozót, több mint 2300-at a kormányhivataloktól kell elküldeni. A felmentések kezdőnapja legkésőbb január 18.

Hogyan érinti ez a helyi hivatalt? „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal engedélyezett létszáma előre láthatóan 10 százalékkal fog csökkenni” – válaszolta az Észak-Magyarországnak dr. Demeter Ervin, a kormányhivatal vezetője. A hivatalban közel 2000-en dolgoznak, ez azt jelnti, hogy csaknem 200 embert érint a mostani döntés.

A létszámcsökkentés már a 2012. évi költségvetés tervezésének megkezdése óta (2011.augusztus) napirenden szerepel, ezért nem érte váratlanul a kormányhivatalt – vélekedett a hivatal vezetője. Hozzátette: a döntés végrehajtásához már csütörtökön hozzákezdtek.

Annyi, amennyi kell

„6719 főt érintő létszámleépítésről döntött a kormány. Ennek egy része racionalizálás: az üres státuszok megszüntetése, másrészt létszámcsökkentés. Az utóbbi a minisztériumok, a minisztériumokhoz tartozó egyes háttérintézmények, és a megyei kormányhivatalok dolgozóit érinti, hiszen a kormány az ország versenyképességének javítása érdekében jelentős bürokrácia- és adminisztráció csökkentést hajtott végre. A cél az, hogy annyi ember dolgozzon a közigazgatásban, amennyire annak működtetéséhez ténylegesen szükség van” – sorolta dr. Demeter Ervin.

Azt is hangsúlyozta: „Az állam nem hagyja magukra az elbocsátottakat, Karrier Híd Program indul számukra. Ennek lényege, hogy a közszférából távozókat segítik azzal, hogy a piaci munkáltató számára, egy éven keresztül, a minimálbér kétszereséig, 50 százalékos járulékkedvezményt biztosít. Az érintettek 2012. február végéig regisztrálhatnak a programba önkéntesen és ingyenesen.”

A Vidékfejlesztési Minisztériumnál is érdeklődtünk az elbocsátásokról. A sajtóirodájuktól azt a választ kaptuk: náluk az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget, illetve a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségeket, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt és kirendeltségeit érinti a létszámcsökkentés. Hogy hol mennyit bocsátanak el, arra a válaszuk az volt: az egyes területi szervekre történő lebontás folyamatban van, az érintett dolgozók kiválasztása az egyes intézmények vezetőinek a jogköre.

ÉM-NSZR


Honnan és hányan mennek?

A döntés alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól és a hozzá tartozó szervezetektől 2826 embert küldenek el, a legtöbbet, 2343-at a kormányhivataloktól. A Miniszterelnökségről 19, a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és intézményeitől 742, a Belügyminisztériumtól 200, a nemzetgazdasági tárcától és intézményeitől pedig 350 embernek kell távoznia. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és intézményei 903 dolgozótól válnak meg. A fejlesztési minisztériumból és a hozzá tartozó hivataloktól 393 embert bocsátanak el. A Külügyminisztérium annyi kedvezményt kapott, hogy a létszámcsökkentés 50 százalékát jövő januárra halaszthatja, összesen 279 dolgozót kell elbocsátania.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal létszáma 577-tel, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségé 39-cel csökken. A Központi Statisztikai Hivataltól 70, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól és szerveitől 162, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól pedig 159 embert küldenek el.

A létszámcsökkentés érinti az Országos Meteorológiai Szolgálatot, továbbá közgyűjteményeket, kulturális, művészeti és sportintézményeket is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában