Magyarország

2012.09.06. 14:47

Betörés után bíróság elé került egy nagykanizsai ékszerbolt tulajdonosa

Zalaegerszeg, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással és csalás kísérletével vádolja az ügyészség azt a nagykanizsai férfit, akinek ékszerboltjába alagútásással jutottak be a betörők; a megmaradt értékeket ugyanis az üzlettulajdonos tüntette el.

Zalaegerszeg, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással és csalás kísérletével vádolja az ügyészség azt a nagykanizsai férfit, akinek ékszerboltjába alagútásással jutottak be a betörők; a megmaradt értékeket ugyanis az üzlettulajdonos tüntette el.

A Zalaegerszegi Törvényszéken csütörtökön kezdődött per tárgyalásán az ügyész kifejtette: a vádlott a betörés után több mint 71 millió forint értékben tulajdonított el az üzletében elzálogosított arany ékszerekből, a biztosítónak pedig csaknem ugyanekkora kárösszeget jelentett be.

A nagykanizsai ékszerboltba tavaly novemberben úgy jutott be három betörő, hogy napokig ásták az üzlet alá vezető alagutat. Az elkövetők - akiknek pere szeptember végén kezdődik - több mint 112 millió forint értékű ékszert és készpénzt vittek magukkal, de a véletlenül arra járó rendőrök tetten érték őket.

A vád ismertetésekor az ügyész felidézte: a betörők egy kulcsot megszerezve jutottak le az épület pincéjébe, ahol falat bontva, alagutat ásva, alulról jutottak be az ékszerbolt trezorhelyiségébe. Több páncélfiókból vittek el összesen 112 millió forint értéket meghaladó valutát, forintot, ékszereket és arany tárgyakat, de a betörés után csak 54 millió forintnyi érték került elő.

Az ékszerboltot üzemeltető kft. most vádlottként szereplő ügyvezetője csaknem 184 millió forint kárértéket határozott meg, amelyben szerepeltette egy takarékszövetkezet 74,5 millió forint értékű zálogékszereit is. A 48 éves vádlott azonban a rendőrségi helyszínelés után az üzletben maradt, a mintegy 71 millió forint értékű ékszereket magához vette, és azokat egy bank széfjében elhelyezte. A rendőrség utóbb csupán 25 millió forintnyi értéket tudott lefoglalni a széfből.

A vádlott a biztosítói kárfelmérés során 70 millió forintos kárösszeget jelölt meg, de ezt végül nem fizették ki neki, miután a nyomozás kiderítette, hogy az értékeket ő tulajdonította el. Az üzlettulajdonos a bíróság előtt is beismerte tettét, amit azzal magyarázott, hogy az eltulajdonított értékekből fedezte volna a hiányát, és a betörés miatt megingott bizalmú ügyfeleinek történő kifizetéseket.

A perben az ügyész, valamint a vádlott és két védője is hozzájárult a beismerő vallomás után a tárgyalásról való lemondáshoz, ami egyszerűsített eljárást tett volna lehetővé. A bíró azonban úgy ítélte meg, hogy a kárérték pontos meghatározása, vagyis a bűncselekmény minősítése érdekében szükség van a tárgyalás lefolytatására.

Az ékszerbolt tulajdonosának ügyét a törvényszék ezek után egyesítette a betörők szeptember végén kezdődő perével.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!