Hajdú-Bihar

2011.07.07. 13:29

Műszakiak kiképzése a Tiszán

A beosztásuk ellátásához nélkülözhetetlen csónakmotor gépkezelői igazolvány megszerzése volt a célja annak a felkészítésnek, amelyen június végén vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának katonái.

A beosztásuk ellátásához nélkülözhetetlen csónakmotor gépkezelői igazolvány megszerzése volt a célja annak a felkészítésnek, amelyen június végén vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának katonái.

Az első három napban megismerték az üzemeltetés, valamint a hajózás főbb biztonsági rendszabályait, a CSM-40 csónakmotor paramétereit, minden egyes részegységét, hogy váratlan szituációra is helyesen reagáljanak. Az elméleti felkészítést egy írásbeli vizsga zárta, amelyen minimum 75%-os eredményt kellett elérnie annak, aki a következő heti képzésen is részt vehet.

A vizsgát követő napon a 22 fős állomány 5 teherautóval hajtott végre kitelepülést a Tisza-parton, a volt hódmezővásárhelyi gabonarakodó mellett. Berendezték a vízi gyakorlóteret, valamint felállítottak egy kisebb tábort a technikai eszközök és a munkaidőn túl ezekre felügyelő őrség részére.

Ezek után következhetett az igazi feladat: Agárdy József törzsőrmester és ötfős rendezői gárdája szakszerű felügyelete alatt a kiképzendők elsajátíthatták a rocsók (katonai rohamcsónak) és a gumicsónakok csöppet sem egyszerű irányítását a szeszélyes Tiszán. A katonák végre a gyakorlatban is szembesülhettek azzal, milyen is egy imbolygó csónakra felerősíteni az 58 kg-os csónakmotort, és lépésről-lépésre gyakorolhatták azokat a fogásokat, amelyeket elméletben már mindannyian megismerhettek. „Parttolásra felkészülni!”; „Parttolás!”; „Ember a vízben!” – röpködtek a vezényszavak minden csónakból. Mindenki, még az éppen pihenő katonák is teljes figyelmükkel a feladatra koncentráltak. Az első három vízi kiképzési napon részt vett az a két tiszti hallgató, aki Ausztriából érkezett az alakulathoz csapatgyakorlat céljából. Nem egyszer elképedve tapasztalták a magyar honvédek leleményességének határtalanságát, ugyanakkor ők is ámulatba ejtették a magyar katonákat sebes, hegyi folyókon edzett evezési tudásukkal.

A gyakorlati vizsga feladatait - parttolás, partfogás, szlalompálya, ember kimentése a vízből, nyolcasok a két part között, valamint hosszútávú vezetés – a katonák az előírtaknak megfelelően, hiba nélkül hajtották végre .

- Kiss Tamás főhadnagy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!