Friss hírek

2008.02.22. 10:21

Az illegálisan kitermelt fáért a külföldi értékesítőt is büntessék

<p>A világ 8 legfejlettebb országainak több parlamenti képviselője javasolja, hogy tegyék büntethetővé az illegálisan kitermelt trópusi fa külföldi kereskedelmét is. Az elképzelés abból indul ki, hogy hiába tiltják törvények az illegális fakitemelést, a törvényeket kijátsszák. De ha a büntetés kockázata visszatartaná a felhasználó országok nagykereskedőit a bizonytalan eredetű fa forgalmazásától, akkor az illegális erdőpusztítást talán vissza lehetne szorítani.</p>


A javaslatot Braziliában terjesztették elő, azon a tanácskozáson, amelyet GLOBE elnevezéssel a G-8 országok és a világ 5 legnagyobb fejlődő gazdaságának parlamenti képviselői tartottak, hogy ajánlásokat tegyenek a G-8 júliusi csúcstalálkozója elé. Az ajánlás egyik társszerzője a brit kormányfőnek, Gordon Brownnak az erdővédelmi különleges megbízottja, Barry Gardiner. A javalatot a BBC brit közszolgálati tv internetes oldala ismerteti.

A Világbank adatai szerint a trópusi fakitermelő országok évente 15 milliárd dollár bevételtől esnek el az illegális fakitemelés miatt. De nem annyira a fakitermelő országok védelméről lenne szó, hanem sokkal inkább a trópusi esőerdőkéről, amelyek kulcsszerepet játszanak a Föld klímájának alakulásában. A globális felmelegedés egyik oka az, hogy egyre fogy a trópusi őserdő Brazíliában vagy Indonéziában. Brazíliában az illegális fakitermelés három évi csökkenés után 2007 utolsó hónapjaiban újra nőni kezdett.

A javaslattevők ezért azt sürgetik, hogy a trópusi faféléket felhasználó országok hozzanak maguk is olyan törvényeket, amelyek büntetnék az illegális eredetű fa kereskedelmét. Ezzel megerősítenék azokat a törvényeket, amelyekkel a termelő országok sújtják az engedély nélküli vágást.

Az Egyesült Államokban a parlament felsőháza már elfogadott egy ilyen törvényt. Ez kiterjeszti az illegális állat- és növénykereskedelmet szankcionáló törvényt a bizonytalan eredetű import fára is.

Hasonló intézkedést fontolgat az Európai Unió Bizottsága is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!