Friss hírek

2009.10.15. 12:38

A fõvárosi SZDSZ várja az MSZP levelét a koalíció felmondásáról, és készül arra, hogy egyedül vezesse a várost

<p>A fõvárosi SZDSZ meglepetéssel vette tudomásul, hogy az MSZP fel akarja bontani a budapesti koalíciót. Errõl egyébként a sajtóból értesültek, hivatalos, írásos értesítést mostanáig nem kaptak a szocialistáktól - mondta Boruzs András, a párt budapesti elnöke a liberálisok csütörtöki sajtóbeszélgetésen. John Emese, az SZDSZ fõvárosi frakcióvezetõje szerint a szocialisták készültek arra, hogy felmondják a koalíciót, szerinte mondvacsinált indok a hétfõi közgyûlésen történtekre hivatkozni.</p>

A koalíciós megállapodásban szerepel, hogy nem visznek a Fõvárosi Közgyûlés elé olyan elõterjesztést, amit az MSZP és az SZDSZ elõtte nem egyeztetett, és amiben nem értenek egyet. Ehhez képest a testület hétfõi ülése elé úgy került Horváth Csaba szocialista fõpolgármester-helyettes javaslata a fõvárosi cégek mûködésének átláthatóságát növelõ intézkedésekrõl, hogy azt elõtte nem egyeztették - mondta John Emese. A frakcióvezetõ hozzátette: az SZDSZ több ponton szakmai hibát talált az elõterjesztésben, ezért azt kérte, hogy egyelõre vegyék le napirendrõl, de a szükséges egyeztetés után akár már október végén a közgyûlés elé kerülhetett volna. A liberális politikus szerint nem arról volt szó, hogy a Fidesszel szavazva elutasítottak szocialista javaslatokat, csak további tárgyalásokat tartottak szükségesnek.

John Emese úgy fogalmazott: a hétfõ óta történtekbõl úgy tûnik, hogy nem a fõvárosi szocialista frakció dönt a koalícióról, hanem "kívülrõl irányítva történnek a dolgok".

Ikvai-Szabó Imre fõpolgármester-helyettes közölte: a koalíciós megállapodásban szerepel a BKV rendbetétele. A közlekedési társaság mûködésének, illetve a finanszírozásának átalakításával kapcsolatos munka folyamatban volt, április óta tárgyaltak errõl a kormánnyal. Ezután robbant ki a végkielégítési ügyekkel kapcsolatos botrány a BKV-nál. Ha a szocialisták most kivonulnak a koalícióból, akkor is ott a kérdés: mit csináltak az elmúlt három évben. Kérdésre válaszolva Ikvai-Szabó Imre úgy fogalmazott: tart attól, hogy a koalíciós szakítás után megszakadnak a tárgyalások a kormánnyal a rendkívül súlyos helyzetben lévõ BKV rendbetételérõl. Ezért Demszky Gábor fõpolgármester levelet írt a miniszterelnöknek, jelezve, hogy a fõváros szeretné folytatni a megbeszéléseket a közlekedési társaságról, illetve néhány más ügyrõl.

A fõpolgármester-helyettes azt mondta: az SZDSZ a város mûködtetését biztosítani tudja. A fõpolgármester olyan ügyeket terjeszt majd a közgyûlés elé, amirõl elõzetesen kiderül, hogy többségi támogatást kap. A politikus lát arra esélyt, hogy támogatást tudnak szerezni, mint mondta, az elmúlt években a közgyûlés elé kerülõ elõterjesztések 60-80 százalékát az ellenzék is megszavazta. Ikvai-Szabó Imre szerint a többségi irányítás helyett a konszenzusos irányítás jön. Kifejezetten jót tenne a közhangulatnak, ha kiderülne, hogy a politikai tömbök együtt tudnak mûködni - fogalmazott.

Kérdésekre válaszolva a fõpolgármester-helyettes azt mondta: személy szerint el tudná képzelni, hogy a visszahívott szocialista fõpolgármester-helyettesek helyett fideszes helyettese legyen, de nincs politikai realitása annak, hogy az ellenzéki párt most városvezetõt jelöljön. Ikvai-Szabó Imre szerint nincs politikai realitása Tarlós István szerdai javaslatának sem, hogy oszlassa fel magát a közgyûlés. Ezt Tarlós István is tudja - tette hozzá. John Emese úgy fogalmazott: a fõpolgármester-helyettesek jelölésérõl késõbb tárgyalnak az SZDSZ-en belül. Személyes véleménye az, hogy olyan fontos területeken, mint a városüzemeltetés, az oktatás és az egészségügy, nem elég a szakbizottságok felügyelete. Szerinte érdemes lenne változtatni a tanácsnoki rendszeren is, ami nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivõje közleményben úgy reagált: "A fõvárosi MSZP-SZDSZ koalíció szétlopta Budapestet. A sajtó és az ellenzék lebuktatta õket. Aztán összevesztek, hogy ki vigye el a balhét". Az MSZP-SZDSZ városvezetés összeomlott a korrupciós ügyek súlya alatt. A Fidesz támogatja Tarlós István kezdeményezését, hogy a jövõrõl való döntés lehetõségét vissza kell adni a budapestieknek. Mielõbb új választást kell tartani a fõvárosban - zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!