Friss hírek

2009.11.01. 15:19

A helyi rádiók a reklámbevételeik növekedését remélik a Danubius és a Sláger megszûnésével

<p>A több mint kétszáz hazai helyi rádió a reklámbevételeik növekedését reméli a Danubius és a Sláger megszûnésétõl. A két nagy kereskedelmi adó elhallgatásával hatalmas vákuum keletkezik a reklámpiacon, ezért az ügynökségek remélhetõleg a helyi rádiókhoz viszik a megrendeléseket - mondta a Független Hírügynökségnek Radetzky András, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (HEROE) elnöke. Tavaly összesen 700 millió forintos bevételt hoztak a reklámügynökségek a helyi rádióknak. Abban bíznak, hogy ez most akár 25-30 százalékkal is megemelkedhet - tette hozzá.</p>

A helyi rádiók vezetõi kíváncsian várják, hogy a két új adó milyen formátummal rukkol elõ. Sajtóhírek szerint több lesz a beszélgetõs mûsor ezekben, ami akár jelentõsen megváltoztathatja a hallgatottsági adatokat is. Ez pedig együttjárhat a reklámpiac átrendezõdésével is - mondta Radetzky András. Ha ez bekövetkezik, akkor a reklámügynökségek vélhetõen sokkal óvatosabban nyúlnak majd a két új adóhoz, ez pedig a helyi rádiók malmára hajthatja a vizet. Az elsõ hetekben az újdonság ereje biztos sok hallgatót generál majd, de csak néhány hét (hónap) alatt áll majd be a tényleges hallgatottság.

Az elnök szerint két profi kereskedelmi adó indul a Danubius Rádió és a Sláger helyén, nem pedig politikai beszélgetõs mûsorokon alapuló csatornák, ahogy azt a sajtóban beharangozták.

2008-ban a teljes rádiós reklámpiac 12 milliárd forintot tett ki, ebbõl 2 és fél milliárdos bevétel jutott a helyi rádióknak. Zömében a helyi vállalkozók reklámjaiból, de az ügynökségektõl is összesen nagyjából 700 milliós megrendelés futott be a helyi adókhoz. A rádiós szakma most arra számít, hogy ez a 700 millió forintos bevétel emelkedik meg, akár 25-30 százalékkal is. Radetzky András szerint ez - még ha csak néhány hónapig tart is - nagy sikere lehet a helyi rádióknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!