Nagyvilág

2012.05.16. 08:06

Putyin: a FÁK tagállamok nem tudnak egymástól elszakítva létezni

Moszkva, 2012. május 15., kedd (MTI) - A Független Államok Közösségének tagállamai nem tudnak egymástól elszakítva hatékonyan létezni és fejlődni - hangsúlyozta az orosz államfő a szervezet keddi informális csúcstalálkozóján.

Moszkva, 2012. május 15., kedd (MTI) - A Független Államok Közösségének tagállamai nem tudnak egymástól elszakítva hatékonyan létezni és fejlődni - hangsúlyozta az orosz államfő a szervezet keddi informális csúcstalálkozóján.

Vlagyimir Putyin Oroszország legfőbb stratégiai partnereinek nevezte a FÁK-országokat.

A Szovjetunió megszűnését megelőzően, 1991. december 8-án létrehozott utódszervezet vezetőinek találkozójával egy időben a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) csúcstalálkozóját is megtartották Moszkvában. A szervezet elődjét 1992. március 15-én hozták létre, majd 2002. október 7-én alakult meg a hét tagországot magába foglaló KBSZSZ (oroszul OKDB).

Az orosz államfő nagyon őszintének írta le a tanácskozás légkörét, és kijelentette, biztos abban, hogy a térség biztonsági szervezetének szerepe nőni fog.

A jubileumi csúcstalálkozóra időzített cikkében Nyikolaj Borgyuzsa, a szervezet főtitkára sérelmezte, hogy bár a KBSZSZ 2004 óta megfigyelői státusszal rendelkezik az ENSZ-ben, és együttműködik számos nemzetközi szervezettel - az EBESZ-szel, a FÁK-kal, a Sanghaji Együttműködés Szervezetével -, az Európai Unióval és a NATO-val sikertelenül végződtek az együttműködésre irányuló próbálkozások.

A Független Államok Közössége moszkvai informális csúcstalálkozójának egyik legfőbb kérdése a szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról szóló, tavaly októberben aláírt megállapodás parlamenti jóváhagyásának meggyorsítása volt. Az egyezményt a FÁK 11 tagállamából nyolc írta alá, de eddig csak az orosz törvényhozás ratifikálta.

Közülük Ukrajna csatlakozása a leginkább kérdéses. Kijev húzódozását az ország európai uniós csatlakozási törekvéseinek tudják be Moszkvában.

Putyin Viktor Janukovics ukrán elnökkel folytatott kétoldalú találkozóján ugyancsak szorgalmazta, hogy Kijev mielőbb hagyja jóvá a szabadkereskedelmi övezethez való csatlakozást. Janukovics nem adott határozott választ.

Janukovics hivatalos ukrajnai látogatásra hívta meg az orosz államfőt, és javasolta, hogy ennek keretében Putyin tekintse meg Csernobilt is. Utoljára 1996-ban, 10 évvel a csernobili atomerőmű katasztrófája után járt orosz államfő hivatalos látogatáson Ukrajnában.

Janukovics meghívta a FÁK-államok vezetőit a júniusban kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai rendezvényeire is.

Számos európai politikus, illetve államférfi az utóbbi hetekben lemondta a sportrendezvényen való részvételét Jlija Timosenko volt ukrán kormányfő bebörtönzése és a vele való bánásmód miatt.

- MTI, Kegyes Csilla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!