Friss hírek

2009.01.12. 18:17

SZMOGRIADÓ- vidéken majd elfújja a szél

<p>Kelet-Magyarország egyetlen nagyvárosában sem rendeltek el szmogriadót a szálló por miatt. Nyíregyházán és Debrecenben is elsősorban a széltől várják a megoldást.</p>

Nyíregyházán nincs is szmogriadó terv. Ott a szerdai időjárás-változástól várják a megoldást. A lakosságot azért felkérték, hogy inkább a tömegközlekedési eszközöket használják, és ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, ott ne égessenek műanyag palackot és gumit sem. A városban hétfőn délelőtt még mindig 130 mikorgramm/köbméter körül volt a szálló por aránya. Ha a következő napok időjárás változásával sem javul a helyzet, akkor a szabolcsi megyeszékhelyen is elrendelhetik az autók korlátozását-tájékoztatta a Független Hírügynökséget Giba Tamás alpolgármester.

Debrecenben van szmogriadó terv, de a szerint a szálló por koncentrációját nem az autók, hanem a fűtés csökkentésével kell visszaszorítani. Ebben a hideg téli időben és a gázhelyzet miatt azonban ez nem megoldható - mondta Pajna Zoltán alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján, miután összehívta a Szmog Intéző Munkacsoportot. Debrecenben egyébként hétfőn jelentősen csökkent a szálló por koncentrációja. A 24 órás átlagérték várhatóan nem fogja meghaladni sem a tájékoztatási, sem a riasztási szintet. Ezért egyelőre semmilyen korlátozó intézkedést nem terveznek. A lakosságot azonban itt is kérték a környezettudatosabb magatartásra.

A város vezetését a helyi SZDSZ és MSZP vezetői is bírálták, mert szerintük Kósa Lajos nem tett eleget időben tájékoztatási és riasztási kötelezettségének sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!