Friss hírek

2007.10.11. 21:43

Beszállókártyaként használhatják majd mobiljukat a reptéri utasok

<p>A repülőtéri sorban állás végét jelentheti az a mobiltelefonos beléptető rendszer, melynek tervét a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) jelentette be csütörtökön.</p>

Az utasok egyszerűen regisztrálnák telefonszámukat a légitársaságnál, ahonnan kapnak egy kódot a mobiljukra. A kis és nagy betűket, valamint számokat is tartalmazó kódot egy számítógép ellenőrizné néhány másodperc alatt.

A Magyarországról más uniós államokba induló járatokra így elvileg néhány perc alatt fel lehet majd szállni, mert az útlevélvizsgálat és poggyászellenőrzés megszűnése után, jeggyel sem kellene sorban állni.

A mobil beléptetés már működik Japánban, illetve néhány német, kanadai és spanyol repülőtéren, de a rendszert még egységesíteni kell.

A papírmentes beléptetési rendszer kialakítását 2010-re ígéri a 240 légitársaságot tömörítő IATA. A szervezet számításai szerint összesen 500 millió dollárt, azaz 87 és fél milliárd forintot spórolhatnának meg ezzel a társaságok évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!