Friss hírek

2008.11.26. 15:33

A Fidesz csak egy átfogó adóreformmal tudna azonosulni

<p>Aggasztónak tartja a Fidesz Gyurcsány Ferenc kijelentését arról, hogy el kell indítani a reformpolitika második hullámát. Szerintük ez azt jelzi ugyanis, hogy nem tanult az elmúlt évek "reform ámokfutásából". Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy pontban tudna Fidesz azonosulni a reformlépéssel: ha olyan adóreform születne, ami nagyarányú adócsökkentést jelent az országnak. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor azt mondta: éppen ez az, amire a jelenlegi helyzetben nem lát lehetőséget.</p>

A miniszterelnöknek először azt kellene végiggondolnia, milyen károkat okozott az országnak azzal, hogy társadalmi támogatás és felhatalmazás nélkül fogott bele a reformokba - reagált kérdésre válaszolva Varga Mihály a miniszterelnök szerdai bejelentéseire. Ugyancsak ennek kapcsán beszélt arról is, hogy valóban láttak a plafontörvényben olyan rejtett lehetőséget, amellyel a szocialisták ki akarják venni az adócsökkentés lehetőségét a következő kormány kezéből, és részben ezért is szavaztak végül nemmel az előterjesztésre. A Fidesz szerint Magyarországnak olyan lépéssorozatra van szüksége, ami az adócsökkentés, kiadáscsökkentés eszközeit tartalmazza. Nem szeretnénk, ha Magyarország tartósan a legmagasabb adóteherrel rendelkező ország lenne - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Varga Mihály eredetileg a 2009-es költségvetés keddi elfogadásával kapcsolatban hívott össze sajtótájékoztatót. Ennek kapcsán azt mondta, hogy szerintük a jövő évi költségvetéssel mindenki rosszul jár, nincsenek nyertesei. A legnagyobb ellenzéki pártnál úgy vélik: a kormány éppen azokon spórol, akik nem tehetnek arról, hogy félrekezelte a válságot - azaz a nyugdíjasokon, orvosokon, tanárokon illetve a kis- és közepes vállalkozásokon. A Fidesz szerint tovább zajlik a szemfényvesztés is ezzel párhuzamosan, mert az állami vezetők díjazásának csökkentését ugyanakkor nem támogatja a kormány.

A kormány megszorító lépései odavezetnek, hogy 2009-ben sokkal rosszabb kilátásokkal rendelkezik Magyarország, mint a szomszéd országok, ráadásul a válságra is folyamatosan rossz, az európai tendenciákkal ellentétes válaszokat adnak - mondta Varga Mihály. A politikus az SZDSZ támogatására utalva elmondta még: nincs kétségük afelől, hogy a zárószavazáson is megkapja a szükséges támogatást a jövő évi büdzsé tervezete, mert "az operett ellenzék tegnap visszasomfordált a kormány egy szem pártja mögé".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!