Friss hírek

2009.04.23. 20:14

Ismét fellángolt a bandák háborúja Koppenhágában

<p>Négy golyót lőtt egy ismeretlen tettes egy 29 éves férfiba a dán főváros Norrebro nevű negyedében szerdán. Ezt jelentette csütörtökön a koppenhágai rendőrség, amely nem közölte, hogy az áldozat meghalt-e vagy él még.</p>

A dán főváros rendőrsége azt közölte, hogy a lövöldözés után, szerdán este házkutatást tartottak a Hells Anges nevű motoros társaság két tagjának koppenhágai lakásán, mert a hatóságok biztosak abban, hogy az incidens kapcsolatban van az úgynevezett koppenhágai motoros háborúval, amit több internetes fórumon egyenesen polgárháborúnak neveznek.

A dán főváros rendőrsége azt közölte, hogy 14 embert őrizetbe vettek a razziában, amelyben 30-40 felfegyverzett rendőr vett részt. A dán sajtó szerint Norrebro lakosai úgy vélik, hogy rövid nyugalom után ismét fellángolt a bandák háborúja.

A dán fővárosban több, lövöldözéssel végződő összetűzés volt bandák között az utóbbi hónapokban, és a tűzharcokban többen meghaltak valamint megsebesültek. A dán hatóságok szerint nyolc hónapja folyik a bandák közötti háború: az egyik oldalon a Hells Angels (Pokol angyalai) nevű banda motorosai, és az őket támogató AK81-es nevű szervezet tagjai, míg a másik oldalon bevándorló családok fiataljainak csoportjai vannak.

Brian Mikkelsen igazságügyi miniszter nemrég azt mondta: tűrhetetlen, ami történik, a polgárok aggódnak, ezért felkérte a rendőrséget, hogy "gyorsan terjesszen elő javaslatokat, beleértve törvényi kezdeményezéseket, hogy minél előbb döntést lehessen hozni, ezáltal véget vetni a bűntetteknek".

Február végén például egy bárban a Hells Angels törzshelyétől nem messze két, félig letakart arcú fiatal, akik bevándorlók gyerekei, besétáltak a bárba, majd lövöldözni kezdtek, és megöltek egy 30-as éveiben járó férfit, két további férfit, valamint egy nőt megsebesítettek. Az elmúlt hónapokban a rendőrség szerint több mint 60 lövöldözés történt Koppenhágában, és többségük egyértelműen kapcsolódik a bandák közötti konfliktushoz. A rendőrség szerint a támadássorozat tavaly augusztus 19-én kezdődött egy 19 éves török fiatalember kivégzésszerű utcai meggyilkolásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!