Labdarúgó Magyar Kupa – Gera góljával megvédte címét a Ferencváros

Akt.:
A kupagyőztes Ferencváros csapata ünnepel a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében vívott Újpest - Ferencváros mérkőzés végén a fővárosi Groupama Arénában 2016. május 7-én. Megvédte címét és duplázott a Ferencváros: a bajnokságot követően a Magyar Kupát is megnyerte, miután 1-0-ra győzött a döntőben.
A kupagyőztes Ferencváros csapata ünnepel a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében vívott Újpest - Ferencváros mérkőzés végén a fővárosi Groupama Arénában 2016. május 7-én. Megvédte címét és duplázott a Ferencváros: a bajnokságot követően a Magyar Kupát is megnyerte, miután 1-0-ra győzött a döntőben. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – A Ferencváros megvédte címét a labdarúgó Magyar Kupában: a zöld-fehérek a sorozat 76. kiírásának a Groupama Arénában rendezett szombat esti fináléjában 1-0-ra legyőzték ősi riválisukat, az Újpestet.

Az alacsony színvonalú, de a telt ház miatt kifejezetten jó hangulatú derbi egyetlen gólját a 78. percben Gera Zoltán szerezte. A 37 éves válogatott futballista egy szöglet után közvetlen közelről fejelt a hálóba.

A Ferencváros története során 22. alkalommal hódította el a Magyar Kupát. A bajnok zöld-fehérek ezzel dupláztak, ez nekik 2004-ben sikerült legutóbb, 2012-ben pedig a Debrecennek is.

A győztes 100, a vesztes 25 millió forinttal lett gazdagabb.


Magyar Kupa, döntő:

Ferencváros-Újpest FC 1-0 (0-0)

Groupama Aréna, 19 ezer néző, v.: Iványi

Ferencváros: Dibusz Dénes – Emir Dilaver, Michael Nalepa (Radó András, a szünetben), Leandro de Almeida, Cristian Ramírez – Pintér Ádám, Gera Zoltán – Varga Roland (Vladan Cukic, 88.), Hajnal Tamás, Roland Lamah (Gyömbér Gábor, 56.) – Böde Dániel

Újpest FC: Balajcza Szabolcs – Jonathan Heris, Litauszki Róbert, Kecskés Ákos, Balogh Balázs – Cseke Benjámin, Bojan Sankovic – Kylian Hazard (Mohl Dávid, 33), Enis Bardhi (Kabát Péter, 85.), Nemanja Andric (Souleymane Diarra, 73.) – Lencse László

II. félidő:

78. perc: Egy jobb oldali szögletet követően Gyömbér fejelt kapura, az érkező Gera pedig közvetlen közelről ugyancsak fejjel továbbított a hálóba (1-0).

gólszerző: Gera (78.)

sárga lap: Gyömbér (56.), illetve Litauszki (25.), Diarra (92.)

ftc_ute

A ferencvárosi Varga Roland (elöl) és az újpesti Balogh Balázs a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében vívott Újpest – Ferencváros mérkőzésen a fővárosi Groupama Arénában 2016. május 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Alig 90 másodperc elteltével vezetést szerezhetett volna a Ferencváros, de Böde elképesztően nagy helyzetben rosszul találta el a labdát. Az első újpesti helyzetre a 13. percig kellett várni, ekkor Andric lőtt Dibusz kezébe 15 méterről. Egy perccel később a túloldalon Pintér vállalkozott lövésre jó 25 méterről, a labda a jobb kapufán csattant.

A 26. percben újabb Böde-helyzet következett, a válogatott csatár ezúttal Varga jobb oldali beadását követően tévesztett célt. A félidő második részére nagyot esett a színvonal, a játékosok nagy része csak vagdalkozott, a labda a legtöbb időt a levegőben töltötte.

A szünetben Thomas Doll, a Ferencváros német vezetőedzője bátran cserélt, ugyanis a védő Nalepa helyett egy támadót, Radót küldte a pályára. A várt hatás azonban elmaradt, nem lett támadóbb a zöld-fehérek futballja, ugyanakkor Dibusznak sem kellett a gimnasztikán kívül egyéb mozgást végeznie a kapuja előterében.

A 77. percben Varga került hatalmas helyzetbe, de blokkolták a lövését, a szögletből azonban már megszerezte a vezetést a Ferencváros, Gera közvetlen közelről fejelt a hálóba.

gera_ftc1
A gólszerző Gera Zoltán, a kupagyőztes Ferencváros játékosa ünnepel a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében vívott Újpest – Ferencváros mérkőzés végén a fővárosi Groupama Arénában 2016. május 7-én. Megvédte címét és duplázott a Ferencváros: a bajnokságot követően a Magyar Kupát is megnyerte, miután 1-0-ra győzött a döntőben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Újpest későn ébredt, s már fizikálisan sem tudta felvenni a harcot a zöld-fehérekkel, így az eredmény már nem változott.

“Végig izgulni kellett, hisz ez egy kupadöntő volt, amelyen az utolsó pillanatban is történhetnek dolgok, de a csapat rászolgált a győzelemre” – mondta Thomas Doll, az FTC vezetőedzője

“A Ferencváros a kezdetektől jobb volt. A középpályán jók voltunk, de hiányoztak az utolsó jó passzok, hogy eredményesek legyünk” – értékelt Nebojsa Vignjevic, az Újpest szerb trénere.

– MTI –