Friss hírek

2009.03.11. 12:08

Sérti a jogbiztonságot az apró betű

<p>Sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a helyszíni bírságolás nyomtatványán gyakorlatilag olvashatatlanul apró betűvel írják azt, hogy a megbírságolt elismeri a szabálysértést - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman ezért a nyomtatvány formátumát szabályozó rendelet módosítását javasolja.</p>

A rendőrök által a helyszíni bírság kiszabásához használt formanyomtatványt a bírság kiszabásakor kell alárírni, a dokumentumon azonban apró betűkkel az is szerepel, hogy a megbírságolt elismeri a szabálysértés elkövetését. Szabó Máté ombudsman vizsgálata során megállapította, hogy a szöveget a rosszul látók alig, de a jó látásúak is nehezen olvashatják el.

Szabó Máté szerint a tisztességes eljárás megkövetelné, hogy a nyomtatvány ne csak tartalmában legyen megfelelő, hanem olvasható is legyen. "Ennek hiányában a nyomtatvány nem alkalmas funkciója - a tájékoztatás - betöltésére, ami sérti a jogállamiságból eredő jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot" - állapította meg az ombudsman. Ezért javasolta az igazságügyi és rendészeti miniszternek, fontolja meg az ide vonatkozó jogszabály módosítását, hogy a nyomtatványok szabad szemmel is olvashatók legyenek - áll az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!