Friss hírek

2007.10.12. 15:03

Lipcsétől Münchenig fennakadást okoz a pénteki vasutas sztrájk

<p>A péntek hajnal óta tartó németországi mozdonyvezető sztrájk miatt nagy dugók alakultak ki Berlinben, Lipcsében, Stuttgartban, Münchenben és környékükön a megnövekedett autóforgalom következtében. Számos más német településen viszont elmaradt a beharangozott közlekedési káosz.</p>


A németországi mozdonyvezetők ágazati szakszervezete (GDL) 31 százalékos béremelési követeléssel pénteken hajnal 2 órától hirdetett sztrájkot. A városi S-Bahn és elővárosi, valamint regionális vonalakat sújtó munkabeszüntetés több millió polgárnak okoz gondot az NSZK-ban. A távolsági, InterCity Express vonatok menetrendjét csak annyiban érinti a sztrájk, hogy az állomásokon és a nyílt sínen veszteglő szerelvények miatt nem tudnak pontosan indulni, érkezni.

Az Általános Német Autóklub (ADAC) szakembere a ZDF közszolgálati tévéállomás péntek délutáni hírműsorában arra kérte a gépjárművezetőket, hogy lehetőleg se ma, se szombaton ne üljenek a volánhoz. A közlekedési és környezetvédelmi szakértők különösen Berlinben, Lipcsében, Stuttgartban és Münchenben tartják aggasztónak a sztrájk következményeit. Dugó és szmog nehezíti a polgárok életét a legnagyobb német városokban.

Az éjfélig tartó munkabeszüntetést a Német Vasút (Deutsche Bahn AG) illetékesei felesleges provokációnak tartják, pláne, hogy csütörtökön ismét tárgyalóasztalhoz akartak ülni a GDL képviselőivel. A szakszervezet már jelezte, hogy sem a hétvégén, sem hétfőn és kedden nem fognak sztrájkolni, de szerdán folytatódhat az akció.

A sztrájknak nyertesei is vannak az NSZK-ban. A taxisoknak, autókölcsönzőknek, benzinkutaknak a szokásosnál nagyobb forgalmuk pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!