Északír-magyar – Hosszabbításban mentettek pontot a hazaiak

Akt.:
Az észak-ír Corry Evans és Elek Ákos a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők F csoportjában játszott Észak-Írország - Magyarország mérkőzésen a belfasti Windsor Park Stadionban 2015. szeptember 7-én.
Az észak-ír Corry Evans és Elek Ákos a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők F csoportjában játszott Észak-Írország - Magyarország mérkőzésen a belfasti Windsor Park Stadionban 2015. szeptember 7-én. - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Belfast, 2015. szeptember 7., hétfő (MTI) – A magyar labdarúgó-válogatott hosszabbításban kapott góllal 1-1-es döntetlent játszott Észak-Írország vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat hétfői játéknapján.

Ezzel továbbra is a pótselejtezőt érő harmadik helyen áll csoportjában, de jelentősen csökkent az esélye, hogy előrelépjen a biztos részvételt jelentő első két hely valamelyikére.
Bernd Storck szövetségi kapitány második meccsén is egy pontot szerzett a csapata, a magyarok öt tétmérkőzés után kaptak ismét gólt, Észak-Írországban pedig először nem győztek.
A magyarok október 8-án Feröer-szigetek válogatottját fogadják, majd három nappal később Görögországban zárják a csoportküzdelmeket.


Eb-selejtező, F csoport, 8. forduló:

Észak-Írország – Magyarország 1-1 (0-0)

Belfast, Windsor Park, 10 000 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)
gólszerzők: Lafferty (93.), illetve Guzmics (74.)
piros lap: Baird (82.)
sárga lap: Lafferty (10.), McLaughlin (72.), Baird (82., 82.), illetve Guzmics (19.), Leandro (42.), Priskin (84.), Németh K. (88.)

Észak-Írország: Michael McGovern – Chris Baird, Jonny Evans, Gareth McAuley, Conor McLaughlin – Corry Evans (Niall McGinn, 56.), Chris Brunt, Oliver Norwood (Josh Magennis, 75.), Steven Davis, Stuart Dallas (Shane Ferguson, 84.) – Kyle Lafferty

Magyarország: Király Gábor – Fiola Attila, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Leandro de Almeida – Gera Zoltán, Elek Ákos (Nagy Ádám, 23.), Kalmár Zsolt, Dzsudzsák Balázs – Németh Krisztián (Vanczák Vilmos, 89.), Szalai Ádám (Priskin Tamás, 68.)

II. félidő:
74. perc: Dzsudzsák szabadrúgásból ívelt középre, az északír kapus kezéből kicsúszott a labda, amelyet Guzmics továbbított a hálóba (0-1).
93. perc: a hazaiak jobb oldali szöglete után röviden sikerült felszabadítani, így McGinn lőhetett 18 méterről kapura: a jobb alsó sarokba tartó labdát Király csak kiütni tudta, a kipattanót pedig Lafferty értékesítette (1-1).


A hazaiak, akik azzal a tudattal léptek pályára, hogy győzelemmel kijutnak a kontinensviadalra, a várakozásoknak megfelelően nagy lendülettel kezdték a mérkőzést, a magyarok erejét teljességgel felemésztette a védekezés. Az északírek a szokott játékstílusuk bemutatva elsősorban szélről próbálkoztak a labda középre ívelésével, de a magyar védők állták a sarat, nem bizonytalankodtak, határozottan szabadítottak fel. Bernd Storck sem húzott váratlant, a biztos védekezésből kellett volna gyors megindulásokkal támadást vezetni, ezzel szemben sokszor percekig nem volt a labda a magyaroknál, mert az indítások nem voltak pontosak, vagy a hazai játékosok nyerték a fejpárbajokat. A félidő derekára megszűnt a szigetországiak meddő mezőnyfölénye, a magyar védők hátul próbálták járatni a labdát. A találkozó első félideje annyiban hasonlított a románok elleni meccshez, hogy a riválisnál volt többet a labda, ugyanakkor helyzet tulajdonképpen egyik fél előtt sem adódott.

A második félidőt jobban kezdték a magyarok, néhány szép akció futott végig a bal oldalon, de a beadások nem érkeztek pontosabban, mint a riválisnál, úgyhogy Királyhoz hasonlóan McGovernnek sem akadt komolyabb dolga. Ahogy múlt az idő, ha nagy kockázatot nem is vállalt a magyar csapat, de egyre bátrabban futballozott, ezt jelezte, hogy előbb Kalmár, majd Gera lőhetett ígéretes helyről, de mindketten célt tévesztettek. A magyar fölény aztán egy kapushibának köszönhetően góllá érett: Dzsudzsák szabadrúgásból ívelt középre, az északír kapus kezéből kicsúszott a labda, amelyet így Guzmics vágott a hálóba.

A hátralévő időben az északírek ugyan támadtak rendületlenül, de idegesen játszottak, így nem sok veszélyt jelentettek, ráadásul Chris Baird a szabálytalansága után még reklamált is, így “kiállíttatta magát”. Amikor már úgy tűnt, hogy a magyar válogatott sorozatban hatodik tétmérkőzését is megússza kapott gól nélkül, akkor Király csak kiütni tudott egy lapos lövést, a kipattanóból pedig Lafferty közelről megszerezte csapat egyenlítő találatát.


magyar_eszakir

Nagy Ádám, Fiola Attila és Király Gábor kapus (b-j) az ír csapat gólja után a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők F csoportjában játszott Észak-Írország – Magyarország mérkőzésen a belfasti Windsor Park Stadionban 2015. szeptember 7-én. A mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult. MTI Fotó: Illyés Tibor


“Az első félidőben nem azt játszottuk, amit elterveztünk, túlzottan idegesek voltak a játékosok. A szünetben taktikát váltottunk, ennek köszönhetően jobban futballoztunk, megvoltak a helyzeteink és ha szerencsével is, de vezetést szereztünk. Szörnyű volt a végén gólt kapni, most mindenki rendkívül szomorú az öltözőben” – mondta Bernd Storck, a magyar válogatott német szövetségi kapitánya.

“Nagyon nehéz mérkőzés volt, amelynek első félidejében mi irányítottuk a játékot, domináltunk, mégsem sikerült gólt szerezni. A másodikban nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, mert tíz emberrel kellett küzdeni az egyenlítésért, de szerencsére sikerült megszerezni ezt a nagyon fontos gólt. Bár az ezt eredményező egy ponttal még nem jutottunk ki az Eb-re, de nagyon kedvező helyzetből várjuk a hátralévő két fordulót” – értékelt elégedetten és felszabadultan Michael O’Neill, az északírek szövetségi kapitánya.

– Gergelics József, MTI –

F csoport, a 8. forduló (hétfői) eredményei:

 • Észak-Írország – MAGYARORSZÁG 1-1 (0-0)
  gól: Lafferty (90+3.), illetve Guzmics (74.)
 • Finnország – Feröer-szigetek 1-0 (1-0)
  gól: Pohjanpalo (23.)
 • Románia-Görögország 0-0

A csoport állása:

1. Észak-Írország 8 5 2 1 12-6 17 pont
2. Románia 8 4 4 – 7-1 16
3. MAGYARORSZÁG 8 3 4 1 6-4 13
4. Finnország 8 3 1 4 7-8 10
5. Feröer-szigetek 8 2 – 6 5-12 6
6. Görögország 8 – 3 5 2-8 3

További program:

9. forduló, október 8.:

 • MAGYARORSZÁG – Feröer-szigetek 20.45
 • Észak-Írország – Görögország 20.45
 • Románia-Finnország 20.45

10. forduló, október 11.:

 • Görögország-MAGYARORSZÁG 18.00
 • Feröer-szigetek – Románia 18.00
 • Finnország – Észak-Írország 18.00