Labdarúgó EB 2012 – Debrecen

Debrecenben egy harmincötezer férőhelyes, új stadion épül a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra (EB). Az új fedett lelátójú, korszerű létesítmény 16-20 milliárd forintba kerülne – közölte a Független Hírügynökséggel Kovács Zoltán az önkormányzat kommunikációs tanácsnoka. Emellett több száz szállodai férőhely megépítését és a helyi illetve elővárosi tömegközlekedés fejlesztését tervezik az EB csoport meccsek debreceni helyszínén.

A 210 ezer lakosú cívisváros állandó határnyitással rendelkező nemzetközi repülőtere már jelenleg is évi 150-200 ezer utas kiszolgálására alkalmas. A légikikötő további bővítését nem tervezik, de a jelenlegi mintegy 400-nál mindenképpen több parkolóhelyet kell kialakítani. Szintén fontos fejlesztés lesz, a repülőteret és a várost összekötő új, a jelenleginél rövidebb bekötőút megépítése. Debrecen már közúton is jól megközelíthető, az M3-as folytatásaként megépült M35-ös autópálya tavaly évvégén érte el a várost.

Debrecenben a helyi tömegközlekedés fejlesztését is fontosnak tartják. Akár lesz EB, akár nem, egy új villamos vonalra mindenképpen szükség van a városban. A jelenlegi hálózatot egy 4 kilométeres szakasszal bővítenék, amihez 16 darab új villamost is rendelnének. A beruházás 2009-re készülhet el, összértéke 22 milliárd forint. Emellett “multimodális” — kombinált vasúti és távolsági autóbusz-pályaudvar építését is tervezik, ennek becsült költsége szintén több milliárd forint – mondta Kovács Zoltán.

A városban a már meglévő szállodai kapacitásokat is növelni kell. Debrecen pályázatában azt vállalta, hogy a következő években, mintegy 1100 új szállodai szoba épül a városban, többségük magánvállalkozásban. Ennek részeként 2006-ban már több mint 90 szobát átadtak a Kölcsey Konferenciaközponthoz csatlakozó négycsillagos Hotel Lyciumban. Ezt a szállodát – sikeres pályázat esetén- akár egy újabb szárnnyal is bővíteni lehet. A Nagyerdei körúton magán tőkéből már épül egy négycsillagos, összesen 104 szobás, illetve 50 apartmanos hotel. Ez a szálloda 4 milliárd forintba kerül, és várhatóan 2007 őszére készül el. Az EB-re érkező vendégek elszállásolásában – a tervek szerint- hajdúszoboszlói hotelek is segítenek majd.