Labdarúgó akadémia: tovább, tovább…

DVTK
DVTK
Hogy lesz-e, és ha igen, akkor mikor futball akadémia Miskolcon, azt nem tudni.

Miskolc egyik alpolgármestere, Orosz Lajos először az áprilisi önkormányzati képviselőtestületi ülés elé vitte be a Diósgyőri Labdarúgó Akadémia létrehozására vonatkozó előterjesztést, amit akkor nem fogadott el a közgyűlés. Ezt követően előbb a májusi közgyűlés elé tervezte bevinni az átdolgozott előterjesztést a sportért felelős alpolgármester, de végül csak a júniusi ülés napirendi pontjai között láthattuk viszont az anyagot.

Egészen csütörtök reggelig, amikor Orosz Lajos a közgyűlési ülés kezdete előtt visszavonta az előterjesztést. Az alpolgármester a képviselők előtt azzal indokolta mindezt, hogy jelentkezett a Borsod Volán Sport Egyesület és a Pannónia Kft., hogy ők is szeretnének részt venni az akadémia létrehozásában, működtetésében. Az együttműködésre – mint az alpolgármester mondta – igent mondott a DVTK is, ám ez a hozzájárulás eddig csak szóban történt meg.

Márpedig – fogalmazott Orosz Lajos – azt várják, hogy írásban rögzítődjenek a feltételek, az arányok. Mihelyt ez megtörténik, viszszatérnek a témára. A hiányzót, szponzorok Utóbbit, a közgyulés szünetében érdeklődésünkre eképpen egészítette ki Orosz Lajos: – A DVTK NB I-es csapatát működtető sportszervezet nélkül nem működhet ez az akadémia, és ami szóban elhangzott, azzal kapcsolatban írásos megerősítésére is szükség van. Vagyis biztosan tudnunk kell, hogy az önkormányzat által a DFC Kft. részére átutalt támogatásból, az utánpótlás működtetésre szánt havi 1 millió forint mellett, a DVTK az akadémia rendelkezésre bocsátja-e az Európai Labdarúgó Szövetségtől a Magyar Labdarúgó Szövetségen át hozzá érkező, az utánpótlás nevelésre szánt évi 6 millió forintot, valamint az utánpótlás játékosok tagdíjaiból befolyó összeget, ami éves szinten 7 millió forint. Ez mindösszesen 25 millió forint, az akadémia tervezett éves költségvetése pedig 40 millió forint körül van, a hiányzó összeget szponzori támogatásokból, a közgyulésen elmondott szervezetek közremuködésével kívánjuk előteremteni.

Orosz Lajostól, az általa említett Pannónia Kft.-ről annyit tudtunk meg, hogy a cég mögött egy német üzletember, illetve annak miskolci vállalkozása, valamint az őket képviselő Sziklai Tibor áll. Az alpolgármester elmondása szerint ez a cég hajlandó lenne anyagiakkal hozzájárulni az akadémia működtetéséhez.

Amikor a Borsod Volán SE lehetséges szerepéről kérdeztük Orosz Lajost, ő azt javasolta, hogy forduljunk az egyesület elnökéhez. BVSE oldalról Balázs András, a Borsod Volán SE elnöke a sportszervezetnek az akadémiában betöltendő lehetséges szerepéről a következőket mondta: „A Borsod Volán Sport Egyesület óvodás korúaktól 16 évesekig labdarúgócsapatokat tart fenn, működtet, és arra gondoltunk, hogy az akadémia esetleges létrejötte esetén ezt a munkát nem elszigetelten, hanem az akadémia egy részfeladatát ellátva végeznénk. Az akadémia létrehozáshoz, működtetéséhez pénzeszközökkel sajnos nem tudunk hozzájárulni, azonban személyi és tárgyi feltételrendszerünket ennek az egyébként általunk is helyeselt alapgondolatnak, az akadémia létrehozásának a szolgálatába állítanánk. Amennyiben erre az illetékes igényt tartanak. Ha viszont nem, akkor folytatjuk azon keretek között a munkát, amelyek között ma is dolgozunk.”

Dlusztus Imre, a DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető cég ügyvezetője megkeresésünkre csak annyit mondott: „Ez az ügy tele van félreértésekkel, úgy látszik, hogy több időt kell eltölteni azzal, hogy az akadémia létrehozásában érdekelt felek megismerhessék egymás elképzeléseit, terveit, annak érdekében, hogy közös nevezőre jussanak.”