LABDARÚGÁS: Tőzsdén a Hajduk Split

Részvényeket bocsát ki és a tőzsdére vonul a horvát Hajduk Split. A dalmáciai egyesület így akarja kikerülni a globális pénzügyi válság kellemetlen következményeit.

A pénzügyi válság elleni védekezésképpen a tőzsdére megy a Hajduk Split, a klub keddi bejelentése szerint. A balkáni térségből így a horvát egyesület lesz az első, amelyet a tőzsdén is jegyezni fognak majd. A körülbelül 6300 részvényes, köztük több mint 30 nagyvállalat, a csaknem 20 millió eurós vagyon mintegy 57%-át birtokolja majd a jövőben. “Aki a Hajdukot szeretné támogatni, annak érthetően nagyon fontos, hogy egy sikeres vállalkozás legyen a klub” – nyilatkozta az egyik részvényes a helyi médiának.

A horvát oktatási- és sportminiszter Dragan Primorac szerint várhatóan a többi horvát klub is követni fogja a splitieket. Érdekesség, hogy a legtöbb horvát sportegyesület non-profit vállalkozásként van bejegyezve.

A világon a Manchester United volt az első labdarúgó klub, amelyik a ’90-es évek elején a tőzsdére vonult és ezzel az akcióval hosszú időre a világ leggazdagabb klubjává vált.