LABDARÚGÁS: Újra működik a lengyel szövetség

Hétfőn újra megkezdte működését a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöksége. Tomasz Lipiec sportminiszter két hónappal ezelőtt függesztette fel az irányító testületet, mivel az megítélése szerint nem tett meg mindent a két éve kirobbant bundabotrány kivizsgálására.

Lipiec – mielőtt bejelentette, hogy az elnökség újra élvezi a bizalmát – válságértekezleten vett részt Sepp Blatterrel, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökével és Lech Kaczynski lengyel miniszterelnökkel. A FIFA és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kifogásolták a sportminiszter korábbi döntését – a politika beavatkozását a szövetség életébe -, és azt kérték, az elnökség egyelőre maradjon, de március 31-ig tartson tisztújító közgyűlést.

Ha a lengyelek nem a FIFA és az UEFA szabályainak megfelelően jártak volna el, a lengyel klubcsapatokat és a válogatottat eltilthatták volna a nemzetközi mérkőzésektől. A szankció azért is érzékenyen érintette volna a lengyeleket, mert 2012-ben Ukrajnával közösen labdarúgó Európa-bajnokságot szeretnének rendezni. Egyik vetélytársuk az Horvátországgal közös pályazatot benyújtó Magyarország.