LABDARÚGÁS: Bicskei lesz a zambiai szövetségi kapitány

A magyar válogatott korábbi kapitányát, Bicskei Bertalant nevezték ki a zambiai nemzeti labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának – jelentették zambiai és kínai lapok kedden. A Zambiai Labdarúgó Szövetség (FAZ) már hónapok óta új trénert keresett a válogatott élére a decembertől induló 2010-es vb-selejtezők idejére.

A hírek szerint az afrikai ország labdarúgó szövetsége múlt pénteken döntött arról, hogy a korábban Malajziában, Dél-Koreában, Kínában, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban is edzősködő Bicskei legyen a nemzeti csapat trénere. Az MLSZ-nél utánpótlás-igazgatóként alkalmazott szakember esetében edzőképzői múltja bizonyult döntő érvnek a kinevezés során.

Az afrikai ország futballvezetői tavaly november óta keresték a volt válogatott kapus, Patrick Phiri utódját a zambiai kispadon. Azután esett a magyar edzőre a választás, hogy a korábban favoritnak tartott francia Noel Tosi kinevezésének hallatára közfelháborodás tört ki a zambiai futballszurkolók körében. Az edzőt ugyanis túlságosan tapasztalatlannak tartják a zambiai drukkerek, ráadásul a tréner csúnyán leszerepelt a kongói válogatottal a 2006-os Afrika-kupa selejtezőjében, ahol nem sikerült a kijutást kivívniuk.

A zambiai válogatott 1990-ben harmadik helyen végzett az Afrika-kupán, 1993 áprilisában azonban szörnyű tragédia érte a nemzeti csapatot, a Szenegál elleni vb-selejtezőre utazó csapat repülőgépe Gabon partjainál a tengerbe zuhant, és a teljes válogatott keret a katasztrófa áldozata lett. A válogatott egy évre rá a történtek ellenére az Afrika-kupa döntőjébe jutott a PSV Eindhovenben is megfordult Kalusha Bwalya vezérletével. Ez volt a csapat történetének legnagyobb sikere.