LABDARÚGÁS: A szigor és szeretet korszaka kezdődhet az Üllői úton

Az FTC Lapid Lajost, nyugállományú rendőr-dandártábornokot nevezte ki a klub új biztosnági főigazgatójának. Erre azért volt szükség, mert az Üllői úti, szurkolói rendbontások miatt a Ferencvárosi Torna Clubnak az utóbbi öt évben 100 millió forintot meghaladó büntetést kellett befizetnie az UEFA és az MLSZ kasszájába. A vezetőség szerint, ezzel egy új korszak kezdődhet a IX. kerületi csapat életében, amelynek jelszavai szigor és szeretet.

A Ferencvárosi Torna Clubot az elmúlt öt évben több mint százmillió forintnyi bírság sújtotta a drukkerek negatív megnyilvánulásai miatt. Ezért a zöld-fehér csapat vezetősége úgy döntött, megreformálja a saját házirendjét, és egy új biztosnági főnök vezérletével megpróbálja szűrni a kultúrált szurkolást mellőző, nem kívánatos egyéneket a csapat Üllői úti stadionjában. Az új biztonsági főnök pedig nem más, mint Lapis Lajos, nyugállományozott rendőr-dandártábornok.

Az elmúlt évek pénzbüntetésén túl, a csapat több tízmilliós jegybevételtől is elesik egy-egy szezonban a trágár, gyakran rasszista kijelentéseket sem nélkülöző szurkolók miatt. Mivel ezek a hangok tartják távol a kultúráltan kikapcsolódni vágyó nézőket, családokat és gyermekeket.

Lipcsei Péter csapatkapitány a portugáliában elöltött éveit (1995-97) idézte, és az FC Porto, valamint a Benfica közötti rangadók lelátóit szeretné viszontlátni a Fradipályán is: vagyis a két, egyébként ősi rivális, együttes szurkolói egymás mellett ülve, kordonoktól, és biztonsági emberektől mentesen, sportszerűen szurkolták végig a mérkőzéseket.

László atya, a Fradi lelkésze úgy fogalmazott, hogy vissza szeretnék hozni a lelátókra az erkölcsiséget, vagyis ha valaki rasszista bekiabálásokkal él, akkor vállalja is érte a felelősséget. Ugyanis, ha a drukkerek többsége mögé bújik, azzal csak árt a csapatnak.
“Ha valaki antiszemita kijelentését tesz, akkor vállalja fel, hogy ő volt, amikor kérdőre vonják, mert úgy nem árt a csapatnak. A kollektív felelősségtől elhatárolódik a csapat” – mondta a lelkész.

A labdarúgókat immár több, mint egy éve segítő lelkipásztor azt is elmondta, hogy ebben a folyamatban a Fradi csak az egyik pillér. A másik kettőnek az MLSZ-t, és az államot nevezte meg: a külföldön (például Angliában) már a rendeletek szabályozzák a futballhuligánok büntetését. A honi szövetségtől pedig azt várja, hogy ha hibázott is, akkor azt legalább ismerje el, mert senkinek sem érdeke, hogy háború dúljon a csapat és a labdarúgást szabályozó szervezet között.

A zöld-fehérek, az új biztonsági főnök mellett készül bevezetni a fényképes szurkolói kártyát, amelyet első körben az Üllői úttal párhuzamos, valamint az azzal szemközti szektorokba bérletet váltók kaphatnak meg. Ez a nyugati csapatokhoz hasonló előnyökkel járhat a drukkereknek (például kedvezményesen vásárolhatják meg a csapat mezeit és ajándéktárgyait).

A kártyarendszerrel együtt az Üllői úti pálya lelátóján, a szektorok felvennék a csapat korábbi legendáinak nevét is. Ezt a gesztust azért tartja megfelelőnek a vezetőség, mert így a szurkoló kétszer is meggondolná, hogy oda nem illő módon buzdítsa kedvenceit. A szektorok pontos elnevezéséről később dönt az elnökség.