LABDARÚGÁS – Van megállapodás Dél-Afrikában, de tovább sztrájkolnak a munkások

Négy napig még biztosan folytatódik a dél-afrikai stadionépítők sztrájkra, amely során több mint 70 ezer ember hagyta abba a munkát Johannesburg, Durban, Fokváros, Polokwane és Nelspruit városaiban. A szakszervezetek és a munkáltatók csütörtök este megállapodtak egymással a béremelésben, de még a munkásoknak is bele kell egyezniük a feltételekbe, így keddig folytatódik a sztrájk. Dél-Afrikában rendezik meg jövőre a labdarúgó világbajnokságot, a torna viszont veszélybe kerülhet, ha jelentősen csúsznak az építkezések.

A munkások szerdán álltak le az építkezéssel, mivel a munkáltatók nem voltak hajlandóak megadni a szakszervezetek által követelt 13 százalékos béremelést. Helyette csak tíz százalékot adtak volna, amely a munkások szerint teljesen elfogadhatatlan. A sztrájk miatt mind az öt, még jelenleg is épülő stadion munkálatai leálltak.

A szakszervezetek csütörtökön késő estig tárgyaltak a munkáltatókkal, végül a vb szervezőbizottságának elnöke, Danny Jordaan pénteken bejelentette: sikerült megállapodást kötni a szakszervezetek vezetőivel. Pontos információkat nem tudni az egyezségről, de valószínűleg 10 és 13 százalék közötti béremelésben állapodtak meg a felek.

A szakszervezetek most értesítik a tagokat is a helyzetről és csak kedden ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a munkáltatókkal. Ha a munkások beleegyeznek a feltételekbe, akkor kedden aláírják a szerződéseket, de addig még folytatódik a sztrájk – nyilatkozta az egyik szakszervezeti vezető pénteken.