LABDARÚGÁS – EURO 2012: Még négy magyar város vállalt garanciát a rendezésre

Kaposvár, Miskolc, Pécs és Zalaegerszeg polgármestere is garanciát vállalt hétfőn arra, hogy szükség esetén csatlakoznak a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendező városaihoz, ha az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága jövő héten 16-ról 24-re emeli a kontinensviadalon résztvevő országok számát – mondta a Független Hírügynökségnek a horvát-magyar pályázati bizottság magyar vezetője.

Gyárfás Tamás szerint nagyszerű, hogy politikai állástól függetlenül mindegyik városvezető azonnal igent mondott a felkérésre. Fantasztikus üzenet az UEFA-nak, hogy Magyarország és Horvátország az alapfeltételek megváltoztatásával is készen áll a rendezésre – tette hozzá.

Mind a négy város többletigény nélkül adna otthont a sporteseménynek, azaz nem kérnének plusz állami támogatást ezért.

Az UEFA januári, düsseldorfi kongresszusán a szavazásra jogosult 50 tagországból 41 támogatta ugyan a bővítést, de Gyárfás Tamás szerint a végrehajtó bizottság mégsem szavazza meg a skótok javaslatát, legalábbis a 2012-es viadalra vonatkozóan nem.

Gyárfás Tamás szerint, ha a pályázati anyagok minősége dönt, akkor a magyar-horvát páros lesz a befutó, a lengyel-ukrán vagy az olasz bizottság esetleges győzelme viszont sportdiplomáciai kudarc lenne mind a magyaroknak, mind a horvátoknak. Az UEFA végrehajtó bizottsága április 18-án, Cardiffban hirdeti ki a végeredményt.