LABDARÚGÁS – A véres tragédia után sem tiltották be az elefántcsontparti pályát

Alig 50 ezer svájci frankos (9 millió forint) büntetést kapott az Elefántcsontpart a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA) a márciusi, 22 halálos áldozatot követelő stadionszerencsétlenség miatt. A fővárosban, Abidzsánban lévő stadionba ezentúl speciális beléptetőrendszert kell építeni, a 34 ezres arénába pedig legfeljebb 20 ezer nézőt engedhetnek be. Az áldozatok hozzátartozói 100 ezer svájci frankot (18 millió forint) kapnak a FIFA-tól.

Szeptember 5-re, a következő, Burkina Faso elleni találkozóra a stadion környékére is korlátozásokat köteles bevezetni az elefántcsontparti szövetség. Az arénától egy kilométeres körzetben közlekedési ellenőrző pontokat kell felállítani, 100 és 200 méteres sugarú körben pedig a nézőket szűrik meg.

A márciusi Elefántcsontpart – Malavi világbajnoki selejtező mérkőzés előtt több száz jeggyel nem rendelkező szurkoló tülekedett a Houphouet-Boigny stadion egyik bejáratánál, hogy bejusson az összecsapásra. A rendőrség könnygázzal próbálta kordában tartani az egyre agresszívebbé váló tömeget, amikor leomlott a zsúfolásig telt létesítmény egyik fala, ami pánikot okozott. A szurkolók menekülés közben taposták halára egymást, 22-en meghaltak, csaknem 150-en megsérültek.

A stadiont nemrégiben újították fel, és a hivatalos adatok szerint 35 ezer ember fér el benne. Ennél azonban többen próbáltak bejutni a létesítménybe, hogy élőben lássák az elefántcsontpartiak klasszisait, Didier Drogbát, Salomon Kalout, Kolo Tourét és Emmanuel Ebouét.

A mérkőzést a tragédia ellenére megtartották. Drogba kétszer, Kalou pedig egyszer talált a hálóba a mérkőzésen, amelyet végül 5-0-ra nyertek meg a hazaiak.

Az elmúlt évtizedben több száz ember vesztette életét az afrikai stadionokban.Sporthírek