LABDARÚGÁS – A FIFA nem tiltja be a vuvuzelát

Nem tiltja be a vuvuzela néven ismert dél-afrikai hangszert a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, így a játékosoknak a jövő évi világbajnokságon is komoly problémákat okozhat a borzalmas hangzavar. A júniusi Konföderációs Kupa után több csapat is kérte a FIFA-t, hogy tiltsák be a hangszert.

Egyre többet panaszkodnak a labdarúgók, hogy lehetetlen egymással kommunikálni egy olyan mérkőzésen, ahol több ezer ember egyszerre fújja a dél-afrikai vuvuzela trombitát. A nemrég világhódító útra induló hangszert már több országban, így például legutóbb Ausztriában is kitiltották a stadionokból, bár az osztrák szövetség nem a hangzavarra hivatkozott, hanem arra, hogy a csaknem egy méter hosszú vuvuzelát fegyverként is használhatják a szurkolók. Az osztrák bajnokság nyitányán az SC Magna Wiener Neustadt szurkolói tervezték azt, hogy vuvuzeláznak az Austria Kärnten elleni hazai bajnokin péntek este. 150 “hangszert” akartak kiosztani a fanatikusok között, ám a szövetség közbelépett, és nem engedélyezte az akciót.

A vuvuzelát a júniusi dél-afrikai Konföderációs Kupán ismerhette meg a nagyvilág. Körülbelül egy méter hosszú, vékony kürt, amellyel monoton, légy vagy inkább dongózümmögésre hasonlító hangot lehet kiadni. Eredetileg ónból készítették, majd a focimeccsek kedvéért piacra dobták a műanyag változatot is. Történelmi eredete vitatott, sokan állítják, hogy része az afrikai folklórnak, egyrészt kudu szarvából készített kürttel hívták egymást találkozóra az emberek, másrészt tartja magát az a hiedelem is, hogy nagy zajt csapva el lehet űzni az ellenséget, az egyik helyi felfogás szerint a nagy lárma meg tudja ölni a páviánt.

Dél-Afrikában ma már a mérkőzések egyik elengedhetetlen kelléke, a helyiek azt állítják, hogy az ellenfél “lefújása” mellett jó hangulatot is teremt. A Konföderációs Kupa alatt azonban sok európai televíziós csatorna panaszkodott, hogy a hang zavarja a közvetítést, a játékosok pedig azt sérelmezték, hogy elvonja figyelmüket a játékról.

A FIFA végül a panaszokat meghallgatva úgy döntött: mégsem tiltja be a hangszert a mérkőzésekről, így azokat a jövő évi világbajnokságon is használhatják a drukkerek. A FIFA álláspontja szerint ez olyan lenne, mintha megtiltanák a svájci szurkolóknak, hogy tehénkolompokat vigyenek a meccsekre, vagy az angol drukkereknél betiltanák az éneklést.