Labda méretű darázsfészek

Akt.:
Labda méretű darázsfészek
Borsod-Abaúj-Zemplén – Darázsveszély a lakásokban is: a nem használt padlások, melléképületek vonzzák a rovarokat.

A gyümölcsérés miatt megszaporodtak a darazsak, amelyek igyekeznek fészkelőhelyet keresni – írtuk a múlt héten. Győri Miklós, a megyei katasztrófavédelemmel együttműködő hivatalos méhész és darázsirtó hangsúlyozta, hogy a nem használt padlások, melléképületek szinte vonzzák a rovarokat, hogy fészket építsenek, de képesek a lakott ingatlanokba is „bevackolni”. Így a lyukak, rések irtószerrel való befújása és lehetőség szerinti eltüntetése fontos feladat a védekezésben, vagyis a beköltözés megakadályozásában, ugyanis, ha berepülő nyílást találnak, akkor a belső részeken már könnyen átrágják magukat.

darazs3_600

Az elmúlt napokban ilyen esetekkel volt dolga a szakembernek, mint elmondta, Encsen egy családi ház gyerekszobájában, a gyerek ágya feletti gipszkarton alá építettek a darazsak fészket. Itt 4-5 liternyi darazsat távolított el a fészekkel együtt. A hétvégén Erdőhorvátiban egy padlásról szedett le labda nagyságú lódarázsfészket, mint mondja, a darazsak olyan vadak voltak, hogy pár perc alatt átrágták magukat a zsákon, amibe a fészket helyezte, így le kellett őket fújnia. Miskolcon légkondicionáló berendezésen, Szirmabesenyőben lapos tető deszkái között fészkeltek, de a perecesi átjátszó torony tetejéről is 25 centiméter átmérőjű fészket távolított el a múlt héten.

ÉM-HI


A darázs nem szívesen látott vendég a kertekben (illusztráció)
Miskolc - Megszaporodtak a darazsak az udvarokon, nem árt vigyázni. Több olvasónk is jelezte: nagy számban jelentek meg darazsak a portáján az elmúlt egy-két hétben, amelyek több helyre is megpróbálnak befészkelni. Volt olyan olvasónk, aki szerint az elmúlt évek legnagyobb darázsinváziójával kell...