LÍBIA: Amerikai szankciók Kadafi és fiai ellen

Barack Obama amerikai elnök pénteken egyoldalú szankciókat vezetett be Moamer Kadafi líbiai vezető, és négy gyermeke ellen, hogy meggyengítsék hatalmát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton dönthet az észak-afrikai ország elleni akciókról, amelyek között fegyverembargó, vagyonbefagyasztás és utazási tilalom szerepel.

Barack Obama egy elnöki rendelettel vezetett be pénzügyi szankciókat Kadafi és gyermekei ellen, és befagyasztották vagyonukat. A rendelet Kadafit és négy gyermekét nevezte meg, és más líbiai tisztségviselőt nem emeltek ki. Amerikai tisztségviselők elmondása szerint ezzel is bátorítani szeretnék a Kadafival szakítani akaró líbiai tisztségviselőket.

Az Egyesült Államok közben biztonsági okok miatt bezárta líbiai nagykövetségét, és az összes amerikai diplomata elhagyta az országot. A Fehér Ház közölte azt is, hogy utasították az amerikai hírszerzőket arra, hogy figyeljék a líbiai vezetés akcióit, és gyűjtsenek bizonyítékokat a líbiai emberek elleni jogsértésekre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombat délutáni ülésén vitatja meg a líbiai krízist, és diplomaták elmondása szerint várhatóan döntés is fog születni egy elítélő határozatról. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár gyors döntésre szólította fel a szervezetet, kijelentve, hogy minden késlekedés újabb emberéleteket jelent. Líbia ENSZ-nagykövete, aki szakított Kadafival, szankciók meghozatalát kérte az ENSZ-től

Egy brit, amerikai, francia és német összefogással készített tervezet fegyverembargót, utazási tilalmat és vagyonbefagyasztást helyez kilátásba Kadafi és közeli szövetségesei ellen. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó ENSZ-diplomaták magabiztosak voltak abban, hogy szombaton döntés fog születni.

Az azonban kérdéses, hogy a líbiai halálesetekkel kapcsolatos nyomozást a nemzetközi törvényszék elé utalja-e a BT. A határozattervezet szövegében mindenesetre benne van, hogy “a líbiai civilek elleni támadások emberiesség elleni bűncselekmények számíthatnak”.

– Független Hírügynökség –