LÍBIA: 50-60 magyar van még az észak-afrikai országban, hárman biztosan eljönnének, a kormány különgépet indítana

A líbiai hatóságoktól függ, mikor érkezhet meg Tripoliba az a magyar különrepülő, amellyel a Líbiában rekedt magyar állampolgárok szükség esetén hazatérhetnének – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Pataki Eszter.

A külügyminisztérium szóvivője azt mondta, a kint maradt magyarok többsége letelepedett, az észak-afrikai országba házasodott vagy született magyar, s eddig nem jelezték Magyarországnak hazatérési szándékukat.

Pataki Eszter megerősítette, még mindig csak egy háromtagú családról tudják biztosan, hogy elhagyná az országot, a többieket a Marton Béla vezette tripoli nagykövetség most fogja megkérdezni szándékukról. “Aki nem akar elutazni Líbiából, az nyilvánvalóan ott marad” – mondta a külügyi szóvivő. A Líbiában dolgozó magyarok többsége már visszatért Magyarországra, legalábbis azok, akik elutazási tervüket a kinti magyar nagykövetséggel is közölték. Pataki Eszter nem zárta ki, hogy néhány egyéni magyar munkavállaló még lehet az olajban gazdag észak-afrikai országban, de ők eddig nem jelentkeztek.

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön, Brüsszelben jelentette be, hogy tudomása szerint 50-60 magyar állampolgár tartózkodik Líbiában, s értük különrepülőt küld a kormány. A belügyminiszter szerint arra is lehetőség van, hogy az uniós – így a magyar – állampolgárok hajóval Máltára menjenek, s onnan repüljenek haza.

A Líbiában tartózkodó 50-60 magyar közé egyébként nem számítják be a nagykövetség munkatársait, Magyarország ugyanis nem tervezi diplomáciai képviseletének evakuálását – jelentette ki Pataki Eszter. A magyar külügy már kért engedélyt Líbiától a különgép leszállásához, de még nem kapta meg, a repülő enélkül pedig el sem indulhat – mondta a külügyi szóvivő.
– Független Hírügynökség –