LÍBIA – Nem terveznek katonai beavatkozást, de módosul az uniós védelmi miniszteri találkozó napirendje

A nemzetközi közösség jelenleg nem tervez katonai beavatkozást Líbiában – mondta Alain Juppe francia védelmi miniszter, és hasonlóan nyilatkozott Hende Csaba magyar hovédelmi miniszter is. “Semmi ilyen kérés nem érkezett hozzánk, se hivatalosan, se félhivatalosan” – fogalmazott az AFP beszámolója szerint a soros uniós elnökséget betöltő Magyarország védemi minisztere, rámutatva, hogy bármilyen katonai missziót nemzetközi határozatnak kellene jóváhagynia. Hozzátette ugyanakkor, hogy “nyilvánvalóan semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni, amely a stabilitás megőrzését és a polgáraink biztonságát szolgálja”.

A kijevi látogatáson tartózkodó NATO-főtitkár szintén úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy a nemzetközi szervezet nem tervez beavatkozást Líbiában. Anders Fogh Rasmussen úgy fogalmazott, hogy “bármely akciónak egyértelmű ENSZ-felhatalmazáson kell alapulnia”.

Eközben kiderült: várhatóan a líbiai helyzetről tárgyalnak csütörtök este az európai védelmi miniszterek Budapesten. HendeCsaba az AFP beszámolója szerint úgy fogalmazott, hogy “nagyon valószínű”, hogy ez lesz a miniszterek munkavacsorájának legfőbb témája. A megbeszélést eredetileg az uniós katonai műveletek aktuális kérdéseinek akarták szentelni a résztvevők, míg a kétnapos informális miniszteri találkozó pénteki napjának védelempolitikai kérdések lettek volna a fő témái, ám várhatóan ez is módosul.

Az uniós védelmi miniszterek aktuális informális ülését csütörtökön és pénteken rendezik meg Budapesten és Gödöllőn. A találkozó házigazdája Hende Csaba lesz, a munkavacsorát és a munkaüléseket pedig az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton elnökli. A pénteki megbeszéléseken részt vesz Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is.

-Független Hírügynökség-