LÍBIA – Kadhafi szerint a tüntetők drogoznak és bin Laden irányítja őket

Az al-Zavíja városában tüntetők Oszama bin Ladennel állnak kapcsolatban – mondta csütörtökön, az állami televízióban sugárzott beszédében Moammer Kadhafi, hozzátéve, hogy a tiltakozók kábítószeres befolyásoltság alatt cselekszenek. A líbiai vezetőnek ezúttal csak a hangját közvetítette a televízió, ellentétben a kedd este sugárzott beszéddel.

“Ti, ott Zavíjában, bin Ladenhez csatlakoztatok” – fogalmazott Kadhafi, majd így folytatta: “Drogokat adtak nektek” Mint mondta, az al-Kaida terrorszervezet áll valamennyi líbiai probléma mögött, a fiatalokkal pedig az a gond, hogy neveletlenek és kábítószert szednek. Mint mondta, az al-Kaida fegyverezte fel a fiatalokat, akik “agymosáson” estek át. Ám mivel a “felbújtók” kevesen vannak, könnyen el lehet kapni őket, “a többiek pedig maradjanak otthon” – tanácsolta a líbiaiaknak Kadhafi. A líbiai vezető arról is beszélt, hogy a líbiai helyzet más, mint a tunéziai vagy az egyiptomi volt. “Itt a hatalom a ti kezetekben, a nép kezében van” – fogalmazott Kadhafi.

Ez volt a csaknem 42 éve hatalmon lévő Kadhafi második televíziós beszéde a tüntetések február 15-i kezdete óta. Legutóbb két nappal korábban szólt a líbiaiakhoz, amikor bejelentette, hogy nem hagyja el az országot, hanem inkább “mártírként hal meg” Líbiában. Akkor arról is beszélt, hogy utasította a fegyveres erőket, hogy erőszakkal oszlassák fel a hatalma elleni megmozdulásokat.

A mostani beszédben említett al-Zavíja városa mintegy 50 kilométerre nyugatra fekszik a fővárostól, Tripolitól, és jelenleg súlyos harcok zajlanak a térségében a felkelők és a katonaság között.

-Független Hírügynökség-