LÍBIA – Egy háromtagú család hazahozatalát szervezi a tripoli követség

A magyar Külügyminisztériumnak csak közvetve van tudomása arról a magyar állampolgárról, akit szerda este egy ukrán katonai repülőgépen szállítottak el Líbiából – mondta a Független Hírügynökségnek Pataki Eszter, a Külügyminisztérium szóvivője. Mint mondta, legutóbb egy háromtagú magyar család kért segítséget, jelenleg az ő hazaszállításukat szervezi a követség.

Az Il-76-os ukrán katonai szállítógépen 163 utast mentettek ki Líbiából. Köztük a kijevi védelmi minisztérium közlése szerint a 138 ukrán állampolgár, 11 szlovák, ugyanennyi lengyel, 10 azerbajdzsáni, 5 orosz, 4 kazah, és egy-egy román, illetve magyarállampolgár is volt. A gép a szerda esti órákban landolt a kijevi Boriszpol repülőtéren.

Pataki Eszter szerint a magyar Külügyminisztérium csak közvetve szerzett tudomást az ukrán géppel utazó magyarról. Emlékeztetett: a nagykövetség csak a tőlük segítséget kért magyaroknak tud segíteni.

A szóvivő megerősítette: azok a magyar munkavállalók, akikről a diplomáciai kirendeltség tudta, hogy az országban tartózkodnak, már hazajöttek. Az elmúlt napokban azonban néhány olyan magyar állampolgár is bejelentkezett a követségen, akik egyéni munkavállalóként dolgoztak Líbiában, ám nem mindegyikük nyilatkozott úgy, hogy haza szeretne térni.

Pataki Eszter szerint legutóbb egy Tripoliban élő, háromtagú család jelezte a követségen, hogy visszautazna Magyarországra, ám egyelőre nem tudni pontosan, hogy mikor hagyhatják el az országot. A légi és vízi közlekedés ugyanis jelenleg kaotikus Líbiában – emlékeztetett a szóvivő, hangsúlyozva, hogy a család nincs közvetlen veszélyben. Mint mondta, rajtuk kívül nagyjából száz magyarról tudnak, akik Líbiában letelepedve élnek, ám egyelőre ők sem akarják elhagyni az országot.

– Független Hírügynökség-