KÉZILABDA – A Veszprém,a Szeged és a Dunaferr is bajnok akar lenni

A tavalyinál szorosabb és színvonalasabb bajnokságot várnak a férfi első osztályú bajnokság csapatai – hangzott el a szövetség keddi sajtótájékoztatóján. A bajnok Veszprém meg szeretné védeni, a kupagyőztes Szeged pedig meg szeretné szerezni az első helyet, amelyre bejelentkezett a tavalyi bronzérmes Dunaferr is. A tavasszal történt botrány után a Veszprém és a Szeged is elkötelezett a kemény, de sportszerű versengés mellett, a szövetség támogatása mellett – közölte a Független Hírügynökséggel a két nagy rivális képviselője. A szövetség a botrány után jelentős szigorításokat vezetett be, hogy ne fordulhassanak elő többet a kézilabdához méltatlan, nézőket, szponzorokat egyaránt elijesztő jelenetek – mondta el Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) főtitkára.

Mint ismeretes, az április Magyar Kupa döntőben botrányos mérkőzést vívott egymással a Szeged és a Veszprém. A találkozón több szándékos szabálytalanság történt, majd a lefújás után a két csapat tagjai közül néhányan dulakodni kezdtek egymással. A botrány miatt a közszolgálati tévé visszalépett a bajnoki döntő közvetítésétől, amelyben szintén ez a két gárda szerepelt. Az eset után a szövetség súlyos büntetéséket szabott ki, és szigorította a mérkőzések lebonyolítási rendjét is.

Az ellenségeskedés eddigi utolsó fejezete a napokban zajlott le, amikor a szövetség Mocsai Lajost, a Veszprém edzőjét kérte fel a férfi válogatott irányítására. Mocsai a klubteendőkkel párhuzamosan vállalta volna a feladatot, amikor a Szeged bejelentette, csak akkor támogatják személyét, ha bocsánatot kér a csapattól a kupadöntő után tett egy korábbi nyilatkozatáért. Mocsai ekkor visszalépett, és Hajdu János lett a kapitány.

A keddi találkozón Lele Ambrus, a Pick-Szeged és Hajnal Csaba, az MKB Veszprém ügyvezetője is kijelentette, készek lezártnak tekinteni a történteket és elkötelezettek a sportszerű versengés mellett. Ehhez a szövetség is segítséget nyújt – közölte Sinka László. A megszigorított szabályok és szankciók kellő garanciát nyújthatnak a hasonló események elkerülésére, hiszen ami történt, az méltatlan a kézilabdához, és nemcsak a nézőket, de a támogatókat is elriasztja – tette hozzá annak kapcsán, hogy a bajnokság névadója,a Budapest Bank ismét meghosszabbította szponzori szerződését, ami 100 millió forint nagyságrendű támogatást jelent az idényre.