„Kívülről jövő”-ként a POSZT-on

Kép a darabból
Kép a darabból
Pécs, Miskolc – A Legenda a lóról bekerült a POSZ-t versenyprogramjába. Sikeresen kezdett a darab. A Miskolci Nemzeti Színház is képviselteti magát a 7. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT).

Az idén a Krámer György rendezte Legenda a lóról című darabot válogatta be a versenyprogramba Dömölky János filmrendező. Aki március végén – nem sokkal a premier után – nézte meg a darabot. Az előadás után nem árulta el véleményét, csak annyit mondott a rendezőnek, hogy április 1.-én kiderül, hogy mit gondolt az előadásról. Kiderült, ott leszünk Pécset.

Dömölky János nagyon jól érezte magát a miskolci színházban, ezt ő maga mondta az előadás után – mondta Krámer György, a beválogatott darab rendezője. Hozzátette: a filmrendező a válogatás utolsó hetében – mintegy 120 darab megtekintése után – jutott csak el Miskolcra, és a Legenda a lóról előadás mellett a Látatlan találkozásokat is megnézte.

Sikeres indulás

Krámer György nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ott lehet a POSZT-on, azért is, mert ő saját magát sokkal inkább koreográfus-nak tartja, mint rendezőnek. Mint mondta: „Nem adtam volna egy garast sem azért, hogy beválogatják az előadást a versenyprogramba, de nagyon jó érzés, hogy így történt. De igazából, mint rendezőt, kívülről jövőnek tartom magam.” A színészek megérdemlik, hogy ott legyenek, és az előadás is fontos, ami persze Tolsztojnak is köszönhető – tette hozzá.

Fél lábbal

Sikeresen indult a darab – folytatta – amellett, hogy ott leszünk a POSZT-on, a főszereplő, Hunyadkürti István is most kapott Jászai-díjat. Remélem, hogy a miskolci közönség is hasonlóan vélekedik majd az előadásról, mint a POSZT egyszemélyes zsűrije.

A koreográfusnak nem ez lesz az első POSZT-os darabja. Ahogy ő fogalmazott: fél lábbal már volt a találkozón. Tavaly ő volt a koreográfusa a Miskolcról beválogatott Agyő Európa, Európa agyő darabnak, és a Közép Európa Táncszínház vendégtáncosaként is fellépett már Pécset.