Kvótareferendum – OGY – A határozati javaslatról tárgyalt a törvényalkotási bizottság

Budapest – Csaknem ötmilliárd forint fordítható az unió betelepítési kvótája elleni népszavazás lebonyolítására, amelyet a kormány kezdeményezett – ezt is tartalmazza a referendum elrendeléséről szóló határozati javaslat, amelyet hétfőn tárgyalt az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

A testület a kormánypárti és a Jobbik képviselőinek támogatásával szavazta meg az előterjesztést, amelyet a parlament házszabálytól eltéréssel tárgyal, így az indítványról már kedden szavaz a Ház.

Parlamenti elfogadása esetén az állampolgároknak arra a kérdésre kell válaszolniuk: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Bár mind a Fidesz-KDNP, mind a Jobbik támogatta az előterjesztést, a bizottság ülésén közöttük alakult ki éles vita. Szilágyi György (Jobbik) szerint időhúzás a népszavazás, amelyre leghamarabb ősszel kerülhet sor, inkább az alaptörvényt kellene hasonló tartalommal módosítani.

Kormányoldali képviselők, mások mellett Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke viszont úgy érvelt: az Európai Bizottság (EB) számára egy a Jobbikkal közösen elfogadott alaptörvény-módosítás nem jelentene erősebb érvet egy népszavazás eredményénél. Rubovszky György (KDNP) szerint sem nemzetközi bíróságok, sem uniós döntéshozók nem veszik figyelembe a magyar alaptörvényt.

Balla György, fideszes bizottsági alelnök úgy érvelt: miután döntött a nép, a kérdés bekerülhet az alaptörvénybe. Hangsúlyozta: a népszavazás arról szól, hogy bármennyire szeretné az EB, nem lesz Európai Egyesült Államok, az unió továbbra is nemzetállamok közössége lesz.

A javaslat összevont vitája hétfő este lesz.

– MTI –