Kutyaterápiával nevelik a kecskeméti börtön lakóit

A szirmabesenyői börtön után a kecskemétiben is kutyaterápiával nevelik az elítélteket.

A cél, hogy a kutyák képzése közben az elítéltek megtanulják, hogyan becsüljék meg a másikat, hogyan érvényesítsék akaratukat erőszakmentesen. A kutyaterápia eddigi eredményeiről szerdán reggel számoltak be a büntetésvégrehajtási intézetben.

Az országban a szirmabesenyői fiatalkorúak börtönében indult már korábban cellakutya-program, az ottani kedvező tapasztalatok után indítottak Kecskeméten is hasonlót. Az elítéltek a kiképző utasításainak megfelelően tanítják az állatokat, miközben ők maguk is toleranciát, türelmet és együttműködést tanulnak.

Szabó Attila a kecskeméti Menhely Alapítvány munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta: az első alkalmakkor az elítéltek még nem vették komolyan a foglalkozásokat, de ahogy nőtt a kötődés az elítéltek és az ebek között, úgy szerették meg a fiatalok a kiképzést.

A programban résztvevők már több türelemmel viseltetnek társaik iránt, és az egyik célunk pont az empátiás készség fejlesztése volt – mondta a Független Hírügynökségnek Sinkó Éva, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fiatalkorúak intézetének vezető nevelője.

A kutyák kiképzése húsz hétig tart, majd vizsga vár rájuk. Ezután mehetnek új gazdájukhoz. A börtönprogram azonban – új kutyákkal és újabb elítéltekkel – tovább folytatódik.

– Független Hírügynökség –