Kutyák versenyeznek Gyulán – kétszázötven ebet neveztek az agility Európa bajnokságra

Kétszázötven kutyát neveztek a nyolcadik Ifjúsági Agility Európa Bajnokságra, amelyet a Békés megyei Gyulán rendeznek meg július 16-a és 19-e között. A négynapos verseny a fürdőváros szállásadóinak is jót tesz, hiszen a nemzetközi viadalra tizenhárom országból nemcsak versenyzők, hanem szurkolók is jönnek – hangzott el az agility bajnokság hétfői sajtótájékoztatóján.

A bajnokságra tizenhárom országból 220 versenyző 250 ebbel nevezett be. A verseny egy látványos felvonulással kezdődik majd. A versenyzők és kutyáik a gyulai vártól vonulnak végig a városon a rendezvénynek otthont adó sportcsarnokig.

Az agilitit az 1970-es években egy angol lovastiszt találta ki a díjugrató versenyek mintájára. A kutyák méretüktől függően három kategóriában – mini, midi és maxi – versenyeznek, egy akadálypályán kell végigmenniük – mondta el Sinai-Hajnal Edit a gyulai agiliti klub sajtóreferense.

Az ifjúsági Európa bajnokság mellett Gyula ad otthont a a jubileumi X. Keverék és Fajtatiszta Kutya Agility Világbajnokságnak és a VIII. Paragility Világkupának is szeptemberben. A versenyekre 16 országból neveztek, a paragilityre eddig nyolcvan kerekesszékes versenyző nevezett kutyájával.Sporthírek