Kutya hidegben is sétáltassunk

Télen a kutyapulcsi is hasznos
Télen a kutyapulcsi is hasznos
Mályi, Miskolc – Milyen hatással van a hideg téli időszak a kis­állatokra, madarakra?

A hideg időjárás kedvenceink szervezetét is megviseli: a kutyákra, macskákra fokozottan kell most figyelni, de ez igaz a (vad)madarakra is. Mire kell ügyelniük a kisállattartóknak?

– A kint tartott kutyák kiszolgáltatottak ezekben a napokban – nyilatkozta dr. ifj. Puskás Gábor kisállatgyógyász szakállatorvos. – A kinti kutyákat méretüknek megfelelő hőszigetelt házban tartsuk, figyeljünk arra, hogy bőségesen jusson folyadékhoz, nézzük meg napjában többször, hogy nem fagyott-e be a vize. Ilyenkor kapjanak többször élelmet, ami lehetőleg magasabb zsírtartalmú legyen.

Megtudtuk azt is, hogy csak azokat a kutyákat tartsuk kint, amelyek ezt kölyökkoruk óta megszokták, mert egy lakásban tartott eb mínuszokhoz szoktatása akár az állat életébe is kerülhet. Ugyanakkor a lakásban tartott kedvenceknek -15 Celsius-fokban is fontos a séta, ami dr. ifj. Puskás Gábor szerint legyen rövidebb és lehetőleg nappal.

– A rövid szőrű ebeknél a sétákra használjunk kutyapulcsit, de a lakásba érve vegyük le róluk – tanácsolta.

Jobban rászorulnak

Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy sok madárfaj tölti nálunk a telet, ezért ilyenkor még jobban rászorulnak az emberi segítségre. Nehezebb a megfelelő energiadús táplálék beszerzése, ezért az etetőket szívesen látogatják.

– Az etetőket lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol a madarak nyugodtan tudják használni – hangsúlyozta. – Főként a kisebb testű madarak félénkebbek és csak pár pillanatra használják az etetőt, csak egy-egy szem magot vesznek magukhoz egyszerre. Fontos, hogy az etető környékén legyen valamilyen bokor, örökzöld vagy cserje.

A szakember arra a kérdésre, mivel etessük a madarakat, cinkegolyót, fekete napraforgót, sótlan szalonnát, ipari tepertőt említett, de alma vagy akár csirkemáj is adható ebben az időszakban.

ÉM-JLI
hirdetés


hirdet�s