Kútba esett kutyát mentett a Spider

Szombaton és vasárnap is vízre szálltak a speciális mentők
Szombaton és vasárnap is vízre szálltak a speciális mentők - © Fotó: Spider
Miskolc – A kánikulai hétvégén sem pihenhettek a miskolci mentőcsoport szakemberei.

Tiltott helyen való fürdőzés lett a veszte egy férfinak, aki többedmagával a Sajóban keresett enyhülést múlt szombaton a forróságban. A szirmabesenyői híd közelében ereszkedtek a vízbe, ám az egyik fürdőző elmerült az erős sodrású folyóban. A riasztásra kiérkező rend­őrök és katasztrófavédelmi szakemberek rövid időn belül megkezdték az elmerült személy utáni kutatást, közben pedig értesítették a Spider Mentőcsoportot is.

Vasárnap találták meg

– Kutyás és búvár szakembereinkkel rövid időn belül a helyszínre értünk, ahol a keresőkutyákkal, műszerekkel, valamint búvártechnikával kezdtük meg a kutatást. Az éjszakai órákban azonban fel kellett függesztenünk a keresést, mert az erős sodrás, valamint a víz alatti gyenge látótávolság a búvárokra nézve is veszélyt jelentett – tudtuk meg Lehóczki Lászlótól, a mentőcsoport vezetőjétől.

Vasárnap azonban ismét vízre szállt a mentőcsoport, kutyáikkal és műszereikkel újra átvizsgálták a Sajót a szirmabesenyői szakaszon. A búvárok újabb területeket is átnéztek a víz alatt, de nem találták meg az előző nap elmerült férfit.

– Miután kizártuk annak lehetőségét, hogy a holttest a tragédia helyszínének közelében lehet, bővítettük a kutatási területet. Este nyolc óra körül találtuk meg a holttestet, amit a rendőrség helyszínre érkezését követően emeltünk ki a vízből. Az elhunyt személy azonosítása még folyamatban van, de nagy valószínűséggel a szombaton elmerült férfit találtuk meg – összegezte a Spiderek vezetője, aki a két keresés közt még egy bajba jutott kutyának is segített.

A gazdáját engedte le

– A szombat éjszakai viharban megrémült kutya egy használaton kívüli kútba esett Miskolc erenyői városrészében, és ott úszkált egész éjszaka. Gazdája reggel találta meg és kért segítséget tőlünk. Mivel a kutya meglehetősen rémült volt az őt ért trauma miatt, az tűnt a legcélravezetőbbnek, hogy a gazdáját „küldjük le” érte. A megfelelő műszaki biztosítás mellett, óvatosan eresztettem le a kútba, és gond nélkül sikerült kihozni a kutyát – mesélte el Lehóczki László.

ÉM-UM