Kutatók Éjszakája: egyéjszakás kaland

Kutatók Éjszakája: egyéjszakás kaland
Miskolc, Sárospatak – Az elmúlt évek sikerei után az idén is számos különlegességgel várja a kicsiket és nagyokat a Kutatók éjszakája Miskolcon és Sárospatakon.

A nem mindennapi bemutató programok mellett több kvízjáték, vetélkedő és fotópályázat is színesíti a programot. Egy éjszaka a kutatásról, a tudományról, a szórakozásról – szeptember 24-én, pénteken ismét!
Újra kinyílnak a Miskolci Egyetem laboratóriumai, s számos természettudományi kísérlet aktív résztvevőivé válhatnak az érdeklődők. Lesz kincskeresés, térinformatika, megismerhetjük az anyagok mikrovilágát, a láthatatlan információ terjedését, a mágneses lebegtetést, járhatunk vízen, fúrhatunk olajkutat. Mindezt számos társadalomtudományi és művészeti program is gazdagítja, s ki tudja, meddig sorolhatnánk még a tudomány világába kalauzoló izgalmas, egyéjszakás kalandunkat!

Külföldi vendégprogramok

A rendezvényt két külföldi vendégprogram is gazdagítja: a Lengyel Természettudományi Múzeum munkatársa az egyetem díszaulájában pattintott kőeszköz készítésről tart bemutatókat, ezek szünetében pedig a vállalkozó kedvűek összemérhetik bűvöskockakirakó-tudásukat egy robottal, melyet az erdélyi Sapientia Egyetem munkátársai készítettek. Az idén is lesz fotópályázat: a tudomány rejtett, titkos világában tett „utazás” élményeit, emlékeit a sárospataki és a miskolci programokon megörökítők beküldhetik digitális fotóikat a kutej-me@uni-miskolc.hu e-mailcímre szeptember 30-ig.

Számos izgalmas programmal várja tehát látogatóit szeptember 24-én a Kutatók éjszakája Miskolcon (a Miskolci Egyetemen és a Szinva teraszon és környékén), valamint Sárospatakon (a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar épületében). Az egyetemi és a belvárosi helyszíneket Miskolcon a tavalyihoz hasonlóan különleges buszjárat köti össze a rendezvény ideje alatt. A Kutatók éjszakája természettudománnyal kapcsolatos programjait „A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban” című, TÁMOP-4.2.3-08/1-2008-0007 számú projekt támogatja.

A helyszínek

Miskolc
– Miskolci Egyetem (főépület, díszaula, műhelycsarnok, központi könyvtár, laboratóriumok, előadók, parkoló, park);
– belváros (Szinva terasz, Déryné utca, Mindszenti templom);
– Avasi Gimnázium színházterme;
– Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium;
– Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló.

Sárospatak
– a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar épülete és annak udvara;
– a városi mozi előtti tér.

30 helyszínen mintegy 80 programpont 1 éjszakán át – Miskolcon délután 5 órától, Sárospatakon pedig délután 3 órától. A részletes program és információ a bemutatók készítőiről a www.kutatokejszakaja.hu és a www.uni-miskolc.hu honlapon található.