Friss hírek

2009.06.30. 14:31

Módosították a szlovák államnyelvtörvényt - az MKP szerint felrúgták a kisebbségi status guót

<p>Elfogadta az államnyelvtörvény módosítását a szlovák parlament kedden. A jogszabály a Magyar Koalíció Pártja szerint csorbítja a kisebbségek nyelvhasználati jogait, és felrúgja a több mint félmilliós magyar közösséggel kapcsolatos eddigi status quót.</p>

Szlovákiában szeptembertől bírságolható a nem megfelelő szintű szlováknyelv-használat a hivatali érintkezésben - akát ötezer euró büntetést is fizettethetnek a törvénysértőkkel. A jogszabály-tervezetet előterjesztő kulturális minisztérium vezetője, a Robert Fico kormányfő pártjához tartozó Marek Maďarič ((marek magyarics)) hangsúlyozta, hogy az egyéni élőnyelvi megnyilvánulásokat nem szankcionálják majd.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke máris jelezte, a bírságok miatt ősszel az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ehhez a szlovák ellenzék támogatását is kérik.

Az új törvény alapján szeptembertől teljesen kétnyelvűnek kell lennie minden emléktáblának, emlékmű-feliratnak. A magyarul (vagy más kisebbség nyelvén) írt szöveg betűnagysága csak akkora lehet, mint a szlováké, vagy annál kisebb.

Elvetették az MKP javaslatát, hogy azokon a településeken, ahol az adott kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot - vagyis ahol a kisebbség nyelve is használható a hivatali érintkezésben -, ott a közlemények, reklámfeliratok, cégérek a kisebbség nyelvén is feltüntethetők legyenek, az elhelyezésre, a sorrendre és a betűméretre vonatkozó kötöttségek nélkül. A kétnyelvű feliratok egyébként több évtizedes gyakorlatnak számítanak Szlovákiában - nemcsak a két világháború közti Csehszlovák Köztársaságban, hanem a szocializmus idején is alkalmazható volt ilyen eljárás.

A törvényben Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja követelte a legszigorúbb módosításokat. Azt például elérte, hogy a bírság már az első írásbeli figyelmeztetés után kiszabható legyen.

Továbbra is megmarad azonban az a gyakorlat, hogy a magyarlakta régiókban az egészségügyi dolgozók magyarul is beszélhetnek magyar pácienseikkel. Nem fogadták el Slotáék javaslatát, hogy minden állami hivatalnoknak folyékonyan kell beszélnie szlovákul. Ugyancsak nem vezetik be azt, hogy a vegyesen lakott területen a regionális rádióknak és televízióknak előbb mindent szlovákul kell közvetítenük, a magyar változat csak ezt követheti.

A törvényt a 150 fős parlament 136 jelen lévő képviselője közül 79 támogatta. Ez a jogszabály már korábban is tartalmazott a bírságora vonatkozó rendelkezéseket, ám azokat 1999-ben - vagyis amikor az MKP is a kormánykoalíció része volt - törölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!