Kúszósül született a Miskolci Állatkertben

Akt.:
Kúszósül született a Miskolci Állatkertben
Kúszósül született a Miskolci Állatkertben - © Fotó: Veress Tamás
Miskolc – A Miskolci Állatkertben élő észak-amerikai kúszósülöktől már megszokott, hogy minden évben egy-egy utóduk születik. Az idei évben sem szakítottak ezzel a hagyománnyal, ugyanis megszületett a család legifjabb tagja.

Észak-amerikai kúszósülök 2013-ban, a Miskolci Állatkert megnyitásának 30. évfordulóján mutatkoztak be a nagyközönségnek. Azóta minden évben megörvendeztetik gondozóikat és látogatóikat egy-egy utóddal. Az alig több mint egyhetes kölyök az első napokat még a kifutóban elhelyezett odúban töltötte, de napról napra egyre erősebb és bátrabb, így fokozatosan fedezi fel élőhelyét – a látogatók legnagyobb örömére.

urzonkolyokszopik_copyright_veresstamasFotó: Veress Tamás/Miskolci Állatkert

A közismert rágcsálókhoz, pl. az egérhez, patkányhoz képest az Egyesült Államokban és Kanadában őshonos észak-amerikai kúszósülök, más néven urzonok (Erethizon dorsatum) sokkal kevésbé szaporák. A kölykök meglepően hosszú, héthónapos vemhesség után jönnek a világra, így évente csak egyszer, ráadásul többnyire csak egyetlen utód születik. A kölyök igen fejletten jön a világra, gyakorlatilag születése pillanatában már szülei kicsinyített mása, olyannyira, hogy szőrzete között rejtőző tüskéi már az első napokban annyira megerősödnek, hogy megfelelő védelmet nyújtanak a ragadozók ellen. A kölykök, ha veszélyben érzik magukat – a felnőttekhez hasonlóan – szőrüket és vele együtt tüskéiket felmeresztve, háttal fordulnak támadójuknak, és farkukkal is csapkodnak, hogy a ragadozó biztosan találkozzon hegyes tüskéikkel.

urzonkolyok2_copyright_veresstamasFotó: Veress Tamás/Miskolci Állatkert

Bár Észak-Amerikában széles körben elterjedt és gyakori faj, Európa állatkertjeiben nem sok helyen lehet urzonnal találkozni, a nyilvántartások szerint jelenleg 24 állatkertben 58 egyedét tartják. A szaporulat pedig még inkább ritkaság, hiszen az elmúlt egy évben mindössze 6 kölyök jött a világra Európa 5 állatkertjében. A múlt héten született kölyköt húsvétkor is megtekinthetik látogatóink, akik az ünnepek alatt felkeresik állatkertünket – tájékoztatta a Borsod Online-t Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .