Kurtított közfoglalkoztatás Borsodban

A kisebb településeken a helyi termékek előállítása közfoglalkoztatás keretében történik
A kisebb településeken a helyi termékek előállítása közfoglalkoztatás keretében történik - © Fotó: Bujdos Tibor
Borsod-Abaúj-Zemplén – A „gazdagabb” településeken teljes egészében megszűnt idén az államilag finanszírozott közmunka.

Az ország – tudomásunk szerint – harminchat településén idén már senkit sem lehet az államilag finanszírozott közmunkaprogramban foglalkoztatni a Belügyminisztérium év eleji közlése szerint. Megyénkből egészen biztosan három települést érint a kedvezőtlen döntés: Berentét, Kazincbarcikát és Tiszaújvárost.

A városban nincs lehetőség közmunka keretében történő foglalkoztatásra.” Bráz György

A szolidaritás elve

A megyei kormányhivatal járási hivatalaitól érkezett hivatalos értesítés szerint: „A Belügyminisztérium döntése értelmében a 2019. évben azok a települések, amelyek adóerő-képessége a 110 ezer forint/fő mértéket és lakosságszáma a 700 főt meghaladja, közfoglalkoztatási támogatásban nem részesülhetnek…”

Az értesítésben benne volt az is, hogy „a döntés az elsődleges munkaerőpiacon tapasztalható kedvező folyamatokra reagálva” született. Ezzel is ösztönözni kívánják a közfoglalkoztatottak „nyílt munkaerőpiacra történő visszatérését”. A „különösen magas adóerő-képességű” településektől így elvont források – a szolidaritás elvével összhangban – „a lényegesen hátrányosabb helyzetben lévő települések programjainak finanszírozására fordítódnak…”

Tizenhét főt megmentettek

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a levél nyomán érdeklődni próbáltak, hogy bővebb, érdemi magyarázatot kapjanak, de nem jártak sikerrel. A döntés következményeként a folyamatban lévő közfoglalkoztatási szerződések lejártak, és a városban március 1-je óta nincs lehetőség ilyen módon történő foglalkoztatásra.

„A Tiszaújvárosi Járási Hivatal és Tiszaújváros Város Önkormányzatának hatékony együttműködése eredményeként a városi közfoglalkoztatás megszűnésével felszabaduló munkaerő egy részét – tizenhét főt – más jellegű, foglalkoztatás bővítését segítő bérköltség-támogatással tovább tudunk foglalkoztatni az elkövetkező egy évben” – mondta a városvezető.

Hasonló helyzetbe került Kazincbarcika is. Úgy informálódtunk, hogy valamennyi programot beleértve nyolcszáz embert érintett az intézkedés a vegyészvárosban. Szitka Péter polgármester is azt mondta egy alkalommal, hogy a városvezetés és az önkormányzati cégek egyik legfontosabb feladatuknak tekintik, hogy megoldást találjanak az érintett emberek munkaerőpiacon való elhelyezésének segítésére és arra is, hogy a közmunkások által a városban elvégzett feladatokban a jövőben se legyen hiány. Mint megtudtuk, a közmunkaprogram megszűnése leginkább a Barcika Park Nonprofit Kft.-t érintette, amelynek közfoglalkoztatottjai a város közterületeinek rendben tartásán tevékenykedtek.

Megfogalmazott célok

Az erre az évre vonatkozó közfoglalkoztatási elvekről szóló – tavaly ősszel megjelent – kormányhatározat szerint a cél a munkaerőpiacon elhelyezhető álláskeresők közfoglalkoztatásból kilépésének ösztönzése. Fontos célnak nevezték a mezőgazdaságban és az építőiparban meglévő szakemberhiány enyhítését, a Start-munkaprogram folytatását, a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatásának és foglalkoztathatóságának növelését. Célnak jelölték továbbá a vízrendezési feladatok segítését, az utak és közterületek tisztán tartását, a parlagfű elleni védekezést.

Mint fogalmaztak: „A közfoglalkoztatással a kormány támogatni szeretné jövőre a helyi kezdeményezéseket, a települések önfenntartóvá válását, közösségi terek kialakítását, a vidék lakosságmegtartó képességének növelését, a cigányság lakhatásának és integrációjának javítását…”

Szaniszló Bálint