Kurd tüntetőt öltek meg Törökországban

Meghald egy kurd tüntető a Kurd Munkáspárt (PKK) bebörtönzött vezetőjéért rendezett hétfői tüntetésen. Több török forrás szerint a férfit lelőtték, de ezt hírt hivatalosan még nem erősítették meg. A kurdok azután vonultak az utcákra, hogy a Kurd Munkáspárt (PKK) bebörtönzött vezetőjének ügyvédje a múlt héten azt mondta, védencét bántalmazták.

A Dogubayazit városában hétfőre meghirdetett tüntetés békésen indult, de amikor a demonstrálók Adbullah Öcalánt, és a Kurd Munkáspártot (PKK) kezdték éltetni, a rohamrendőrök beavatkoztak. Távozásra szólították fel a tömeget, ám a tüntetők közül többen kőzáporral válaszoltak. A rendőrök ekkor a levegőbe leadott riasztólövésekkel, könnygázzal és vízágyúval zavarták szét a csoportosulást.

Az összecsapásokban egy férfi meghalt – több helyi forrás szerint lelőtték, de ezt hivatalos források nem erősítették meg. A sebesültek között egyaránt vannak tüntetők és rendőrök, sokakat őrizetbe vettek.

A kurdok azután vonultak az utcákra, hogy a Kurd Munkáspárt (PKK) bebörtönzött vezetőjének ügyvédje a múlt héten azt mondta, védencét bántalmazták – állítólag egy őr támadt a kurdok körében hősnek tekintett férfira. Vasárnap Mehmet Ali Sahin török igazságügyi miniszter kijelentette: amint meghallotta a hírt azonnal elrendelte a vizsgálatot, amely azt állapította meg, hogy nem bántották Öcalant.

Abdullah Öcalán 1999 óta az Imrali börtönsziget egyetlen lakója. A gerillavezért hosszú évek keresése után Kenyában fogta el a török titkosszolgálat és szállította vissza Törökországba. Öcalánt halálra ítélték, de a legsúlyosabb büntetés 2002-es eltörlésével a kurdok vezetőjének ítéletét is életfogytiglani börtönre módosították.

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is a terrorszervezetek listáján szereplő PKK 1984-ben indította háborúját egy független Kurdisztán kikiáltásáért, azóta 44 ezer ember esett áldozatul a harcoknak.