Kupakokból építettek óriásmozaikot a városligeti műjégpályán

Csaknem 100 ezer műanyag kupakból készítettek mozaikot főiskolások és egyetemi hallgatók szombaton a városligeti műjégpályán Budapesten. Eredetileg kétszázezer kupakoból akarták kirakni a képet, de nem volt elég idő a befejezéshez. A vállalkozással az újrahasznosítás fontosságára hívták fel a figyelmet a szervezők, de egyben magyar rekordot is felállítottak.

A Föld napja alkalmából kétszázezer műanyag kupakból akarták kirakni egyetemisták és főiskolások az újrahasznosítás jelét, azaz a Möbiusz-szalagot formáló, három egymásba forduló nyilat. Szombat reggel 10 órakor kezdték az építést. Délutánra igaz kirakták a Möbiusz-szalagot, de a a köztes területeket nem tudták befejezni – mondta a Független Hírügynökségnek Tőzsér Máté szervező, a Felsőfokon a Hallgatókért Kht. kutatója. Hozzátette: az akcióval az újrahasznosítás fontosságára és a szelektív hulladékgyűjtésre akarták felhívni a figyelmet, és úgy látják, ez sikerült is.

Tőzsér Máté azt is elmondta: a mozaik építésének másik fontos célja, hogy magyarországi rekordot állítsanak fel. A világon építettek ugyan hasonló mozaikot, és a Guiness-rekordok között is bejegyzett kategória a kupakokból épült mozaik, de Magyarországon még nem volt ilyen kezdeményezés. Németországban építettek a világon a legtöbb műanyag kupak felhasználásával mozaikot 2005-ben. Ekkor 2,3 millió kupakot használtak fel.

Az építéshez olyan tálcákat használnak fel, melyen 11-szer 11 kupak fér el. Ezeket illesztették össze, hogy a végén egy mozaikot formázzon, amely az újrahasznosítás jelét ábrázolja – mondta a szervező.

A “mozaikdarabokat” 2006 ősze óta gyűjtik diákok és hallgatók az oktatási intézményekben kihelyezett gyűjtőládákban. A kísérlet után is megtartják a kupakokat, 2008-ban újabb kísérletre készülnek ugyanis: ekkor tízmilliót akarnak felhasználni a hatalmas mozaikhoz, hogy megdöntsék a 2005-ös világrekordot – közölte Tőzsér Máté.Sporthírek