Kupakgyűjtéssel segítenek egy beteg kisfiún

Üdítősflakon-kupakokból gyűjtik össze egy két és fél éves kisfiú őssejtkezelésére a pénzt. Az izomtónus-zavarban szenvedő gyermek már két kezelésen átesett Kijevben, azonban a beavatkozás magas költsége miatt a család kupakgyűjtésre kérte az országot. A kupakokat egy kecskeméti hulladék-feldolgozással foglalkozó vállalkozás veszi át.

Alkalmanként két millió forintba kerül egy őssejtbeültetés – ebben benne van az őssejt ötezer eurós költsége, a kinttartózkodás és repülőjegy ára – mondta el a Független Hírügynökségnek Asztalos Andrea, a kisfiú édesanyja. Tavaly áprilisban voltak először Kijevben az őssejtkezelésen, majd ezt szeptemberben is megismételték. A további kezelések kifizetéséhez kérték az ország segítségét.

Egy kecskeméti hulladékfeldolgozó a többihez képest jóval magasabb áron veszi át a családtól a műanyag kupakokat. A család mindenkitől azt kérte, hogy gyűjtsék a kupakokat, hogy annak eladásából tudják a következő, júniusi kezelés költségeit finanszírozni. A kupakokból egyébként csaknem teljesen összegyűlt már a következő beavatkozáshoz szükséges összeg.

Az asszony elmondta: az ország minden tájáról kapják a műanyag kupakokat, a fővárosban pedig fix gyűjtőpontokat is kialakítottak, többek között a bécsi úti Praktikerben, az Europarkban, a Flórián Üzletközpontban és a békásmegyeri Csiki-Bege Autószalonban.

A kiürült flakonok kupakjait személyesen is el lehet küldeni Asztalos Sándornénak (a nagymamának) a következő címre: 6000 Kecskemét, Mártítok útja 30.

Festő Alex hat hónapra született és születésekor agyvérzést kapott. Ennek következményeként az agy nem úgy írányítja az izmokat, ahogy kéne. A betegség miatt a kisfiú mozgása nem fejlődött és szellemi fejlődése is elmaradt – mesélte Asztalos Andrea. A kezelések után a gyermek állapota javult: megnőtt az étvágya, elkezdett hízni és már próbál önálló mozdulatokat tenni, amelyekre eddig nem volt képes – mondta az asszony.

Azt nem lehet tudni, hogy hány őssejt-injekcióra lesz szükség, ez gyerekenként változik: valakinek 5 kezelés elég, de van, akinek tízre van szüksége – tette hozzá az édesanya.